Sedenje
V zraku · buzz buzz

Posvečaš sedenju pozornost? Odkar je sodobna tehnologija napredovala s svetlobno hitrostjo, imamo ljudje vse pred nosom – vse informacije so namreč dosegljive s klikom miške. Istočasno pa to pomeni, da dandanes vse več časa presedimo, o čemer pa že ptički čivkajo, da ni najboljše za nas.

Sedenje je način življenja v 21. stoletju. Z današnjim načinom življenja vse več časa namreč presedimo ob televiziji, predvsem pa ob računalnikih. Veliko nas že v službi presedi osem ur na dan pred računalniškim zaslonom, nato pa še večere preživljamo ob televizijskih sprejemnikih – seveda leže ali sede. Že od malega pa poslušamo, kako preveč sedenja nikakor ni dobro za nas.

Na srečo ni vse tako črno, kot je videti na prvi pogled (ne na televizijski zaslon, seveda!) – raziskovalci z Univerze v Exetru so spremljali 5000 udeležencev kar 16 let in merili njihov čas sedenja (v službi, pred televizijo in tako naprej) ter prišli do zelo zanimive ugotovitve – namreč niso našli prav nobene vzporednice med dolgoročnim sedenjem in povišano stopnjo umrljivosti, kot so domnevali do zdaj.

In kako je to sploh možno? Ugotovili so, da se je večina tistih, ki so dolge ure preživeli sede (pa naj bo to v službi ali zasebnem življenju), športno udejstvovala vsaj 12 ur na teden.

PREBERITE ŠE: Glasba kot zdravilo – 10 težav, ki jih lahko pozdravi glasba

Sedenje potemtakem samo po sebi ni škodljivo, če poskrbimo tudi za zadostno gibanje. Edina povezava med sedenjem in slabšim zdravjem nastane takrat, kadar sami ne poskrbimo za dovolj miganja in zato seveda ne porabimo dovolj energije ter ne razgibamo dovolj svojega telesa, kar prej ali slej pripelje do debelosti in z njo povezanih težav.

In kaj to pomeni? Lahko torej dolge ure, ki jih preživimo sede, izničimo z nekaj urami intenzivne vadbe na teden? Lahko!

Raziskovalci so  ugotovili, da je večina udeležencev v raziskavi, ki so presedeli več kot 8 ur na dan, v službo hodila peš ali s kolesom, pri čemer so se zadosti razgibali. Vsak dan vsaj 40 min zmerne vadbe torej lahko prepreči slabe učinke sedenja. Po službi torej hop na kolo, če pa nimate te možnosti, potem tedaj, ko pridete domov, malo poplešite po sobi in naredite nekaj počepov – že majhne pozitivne spremembe lahko prinesejo želene rezultate.

Smešno, a nespoštljivo poziranje s kipi 35 turistov, ki so okoli kipov pozabili, kako se vesti AP_sex_tape_movie_review_jef_140718_16x9_992 Seksualni post: Bi se morali postiti tudi pri seksu? Hewkeye Huey navdušuje na Instagramu 5-letni fotograf, ki si je podredil Instagram! Itak Te zanima pot do sanjske službe? Itak! ·