shutterstock_453228295
V zraku · odnosi

Ste nekdo, ki mora vedno imeti prav? Želite v prepiru imeti vedno zadnjo besedo? Ste slabe volje, če se drugi ne strinjajo z vami?

Če želite imeti v odnosu vedno prav, boste za vsako ceno izrazili svoje mnenje in svoj pogled na situacijo, ne glede na to, kako bo to vplivalo na drugega. Pri svojem mnenju boste trmasto vztrajali in ne boste pripravljeni prisluhniti drugemu, ki ima morda na celotno dogajanje drugačen pogled. Verjeli boste samo v svoj prav, ne zanima vas, kaj si misli druga stran.

V čem je poanta tega? Kje je v tem ljubezen? Veliko drugih načinov je, kako “dokazati”, da imate prav. Ko spoznate, da je vaš um zaklenjen s potrebo po imeti prav, pokličite svoje srce in vključite naslednjih pet vrlin, ki so v vas.

ODPRTOST

Vedno se ne morete strinjati z drugim, niti ne bi bilo normalno, če bi se. Ljudje imajo različna mišljenja, torej, če se kdo ne strinja z vami, to ne pomeni, da oni nimajo prav in da le vaše mnenje šteje. Ko se odrečete želji, da morate vedno imeti prav, podate drugemu prostor, da izrazi svoje videnje. Začnete komunicirati in poslušati druge, ne le sebe, z večjo mero razumevanja in sprejemanja, z manj presoje in odpora. Postanete bolj odprti in lažje sprejemate druge.

NENAVEZANOST

Ko nekaj izražate s strastjo, ne razmišljate o tem, kako bo to sprejeto pri drugih. Ko ste navezani na to, kar govorite, in na potrebo, da morate imeti prev, po navadi začnete vsiljevati svoje ideje drugim in izkrivljati prepričanja, samo da dosežete potrditev drugih in uveljavite svoj prav. Nenavezanost vam daje svobodo sporazumevanja brez pritiska na potrebo, da je vse videti prav. Skozi nenavezanost najdete mir, ne glede na to, ali so vaši komentarji sprejeti, in ne glede na to, v katero smer gre pogovor. Kdo ima prav in kdo narobe, postane nepomembno.

STRPNOST

Mišljenje, da morate vedno imeti prav, je zakoreninjeno globoko v vašem egu. Globoko zajemite sapo in pogoltnite svoj ponos, če kdo reče kaj takšnega, s čimer se ne strinjate. Ni vam treba dokazovati, da mislite drugače. Sprejmite, da včasih vaše mišljenje ni takšno, kakršnega imajo drugi, in da s tem ni nič narobe. Ne gre za ogrožanje resnice, ampak za ponižnost znotraj izražanja. Ni pomembno, ali imate prav ali ne, pomemben je vaš odziv na mnenja drugih.

ODPUŠČANJE

Potreba, da morate vedno imeti prav, vpliva na vaše življenje, še posebno pri odnosih z ljudmi, ki jih imate radi. Ko verjamete, da se je nekdo zmotil, vas prizadel z besedami, jim po navadi želite dokazati, da se motijo, da nimajo prav.
Želite jih raniti, kakor so oni vas, namesto da bi se osredotočili na odpuščanje. Pomembno je, da si delite občutke, čustva in se pogovorite o tem, zakaj se počutite prizadete, ne glede na to, kako vas je oseba prizadela.
Ko se odločite oprostiti, potreba po tem, da morate vedno imeti prav, izgine.

PRIJAZNOST

Dr. Wayne Dyer je napisal: “Ko moraš izbrati, ali boš ravnal pravilno ali prijazno, izberi prijazno.” Vsi se borimo z negotovostjo naših egov, z negotovostjo, da se motimo, da nimamo prav. Ogrožen ego bo vedno prišel na plan in se bojeval. Ko se trudite nekomu dokazati, da se je motil, ste neprijazni, pa če to želite ali ne. Samo ego zanima, ali imate prav ali ne. Srce preprosto ljubi in sprejema kogarkoli na eni ali drugi strani pogovora. Delujte iz srca. Naslednjič, ko bo ego hotel nadvladati srce, ga požgečkajte. Požgečkajte malo svoj JAZ.

Gospoda JAZA srečujemo vsak dan.
Ni ga težko prepoznati.
Gospod JAZ kar naprej govori: Jaz, jaz, jaz.
Gospod JAZ je poln sebe.
Njegove besede so najpomembnejše,
njegovi doživljaji so najrazburljivejši,
njegove želje najnujnejše,
njegovo trpljenje najhujše.
Vse se suče okrog njega.
Kjer je on, je središče sveta.
Gospod JAZ je zelo zaposlen.
Nikoli nima časa za druge.

Gospod JAZ biva v vsakem človeku.
Postavimo tega sebičneža pred vrata!
Začnimo čutiti z ljudmi okrog sebe,
delimo z njimi radosti in bridkosti.
Ljudje spadamo skupaj,
drug za drugega smo nepogrešljivi.

Kdor je poln samega sebe,
je v bistvu prazen.
Nič večji ne bomo,
če bomo poniževali druge.
Kdor lahko pozabi nase,
pozabi tudi na svoje skrbi.

Večina ljudi hoče spremeniti svet,
le sebe ne.
Drugi se morajo spremeniti.
Tisti tam zgoraj,
pravijo oni spodaj.
Tisti tam spodaj,
pravijo oni zgoraj.
Moški, pravijo ženske.
Ženske, pravijo moški.
Začenjamo groziti in izvajati pritisk.
Ne moremo razumeti,
da nihče nima pravice siliti drugih,
da bi se spremenili.
Le prepričevanje, le spoznanje,
le prijateljstvo more pripraviti druge do tega,
da se spremenijo.
Človek je edino bitje,
ki zmore spremeniti samo sebe.

Spremeniti svet?
To skušam vedno znova – pri sebi!

Phil Bosmans


shutterstock_1007039338 Prava oseba – napačen čas. Mit ali resničnost? shutterstock_406458826 5 največjih adutov erotičnih žensk: TO delajo drugače! jonathan-borba-4JtQtLb6ups-unsplash 9 znakov, da želi biti partner s tabo celo življenje: tako boš prepoznala pravega! igor-starkov-iOanU6OxLHA-unsplash Magnet za nasprotni spol: takšno obnašanje je največji afrodizijak za moške ·