Muzej Titanic Belfast
Utrip mesta · destinacija

Nikoli ne boste uganili, katera je največja turistična atrakcija v Evropi. Ta je imela ostro konkurenco, saj so ji nasproti stali Eifflov stolp, Buckinghamska palača, bazilika Sagrada Familia v Barceloni, rimski Kolosej, atenska Akropola in pivovarna Guinness Storehouse v Dublinu, ki je slavila lani. Združenje World Travel Awards je turističnega oskarja za največjo turistično atrakcijo tokrat podelilo atrakciji na Severnem Irskem.

Največja turistična atrakcija v Evropi 2016 je pomorski muzej Titanic Belfast na Severnem Irskem, ki je s trona sklatil atrakcijo Guinness Storehouse v Dublinu na Irskem. Pred tem je združenje World Travel Awards okronalo atensko Akropolo (2014), Eifflov stolp (2013) in Londonsko oko (2012).

Titanic Belfast, ki so ga odprli šele leta 2012, je do zdaj obiskalo že prek 3 milijone obiskovalcev iz več kot 145 držav. Muzej je posvečen britanskemu potniškemu čezoceanskemu parniku Titanik, ki je bil leta 1912 največja in najbolj razkošna potniška ladja na svetu. Zakaj Belfast? Ker ga je tam po naročilu družbe White Star Line izdelala tamkajšnja ladjedelnica Harland and Wolff. Ladja se je v noči s 14. na 15. april 1912 zaletela v ledeno goro in potonila.

Ob 100-letnici potopa ladje (leta 2012) je Titanik spet dosegel kopno. Vrnil se je na kraj zločina, v Belfast, na mesto, kjer se je ‘rodil’ in kamor so ga položili k njegovemu zadnjemu počitku. Muzej sicer arhitekturno odseva podobo nesrečne ladje.

Titanikov mavzolej leži na predelu Queen’s Island, v zalivu, ki so ga z izsuševanjem odvzeli morju sredi 19. stoletja in je danes ‘kralj sveta’ (se spomnite prizora, ko se Leonardo DiCaprio v filmi Titanik s palube zadere ”I’m the King of the World”), ko gre za turistične atrakcije.

PREBERITE ŠE: Hiša groze v Črešnjevcih – kraj, kjer oživijo vaše nočne more

”Navdušeni smo nad tem, da smo bili proglašeni za najboljšo atrakcijo Evrope,” je nagrado pospremil direktor muzeja Tim Hasbands. Muzej Titanic Belfast je Severni Irski prinesel sploh prvo tovrstno priznanje, prav muzej in popularnost TV serije Igra prestolov, ki jo snemajo tu, pa sta v veliki meri zaslužna, da je lani Severno Irsko obiskalo kar 2,3 milijona ljudi.

Od otvoritve muzej so prodali prek 338 tisoč razglednic in 20 tisoč snežnih krogel z motivom Titanika.

Pomorski muzej Titanic Belfast na Severnem Irskem:

Muzej Titanic BelfastOdpri galerijo

Hiša groze v Gornji Radgoni Hiša groze v Črešnjevcih – kraj, kjer oživijo vaše nočne more Glamping Dvorec Ramšak Glamping Dvorec Ramšak – edinstven glamping v drevesni hiški in šotorih Najboljša mesta za življenje 2016 Top 10: najboljša mesta za življenje 2016 Glamping naselje Eko resort pod Veliko planino Glamping naselje Eko resort pod Veliko planino odprlo vrata · · · · ·