Wrio je satovnata zaslonska tipkovnica
V zraku · tehnologija

QWERTZ je razporeditev tipk na tipkovnici, ki v svetu velja za standard že 140 let. A tovrstna razporeditev je bila izdelana in optimizirana za pisalne stroje. In medtem ko se je vse okoli nje drastično spreminjalo (zasloni, računalniki, telefoni), se je tipkovnica svoje razporeditve držala kot pijanec plota. Pri švicarskemu icoachingu so bili prepričani, da obstaja boljša rešitev, tipkovnica, ki bo odgovorila na izzive časa, to je predvsem, lažje tipkanje po zaslonu na dotik na pametnih telefonih. Želeli so izdelati tipkovnico za hitro tipkanje brez napak. In nastal je Wrio, zaslonska tipkovnica z razporeditvijo črk v obliki satja.

Wrio je zaslonska tipkovnica z razporeditvijo črk v obliki satja, kar je velik odklon od QWERTY oz. QWERTZ razporeditve tipk, ki jo imamo vsi v mezincu. In morda je ta razporeditev prikladna za tipkovnico kot periferno enoto, a vsekakor ne odgovarja na izzive časa, ki so jih prinesli pametni telefoni in zasloni na dotik. Veliko ljudi danes dela od daleč in piše e-pošto na poti, kar najbolj razgali vse slabosti in poudari zastarelost QWERTZ razporeditve.

Tipkanje z Wrio tipkovnico je ne samo hitrejše, ampak preprečuje, da bi se zatipkali, kar gre (poleg včasih nadležnega samodejnega popravljanja) na dušo predvsem majhnih črk. Nova razporeditev pa jim daje možnost, da se ”razkomotijo”, tako da težav s tipkanjem ne bodo imeli več niti tisti z večjimi in bolj debelimi prsti. Nekatere tipke so izginile, tipko presledek (”space”) pa so ”presedli”. In po novem ni več dolga, ampak obstajata dve, po velikosti enakovredni ostalim in na poziciji palcev. S tem so zmanjšali razdaljo med tipkami (mesto je bolj optimalno tudi za enoročno tipkanje), kar posledično pohitri pisanje.

PREBERITE ŠE: LG Rolly Keyboard: edina zložljiva prenosna tipkovnica, ki jo zares potrebujete

Pri zagonskemu podjetju icoching so Wrio kot rečeno slekli nepotrebnih tipk in jih ”zakopali” v kretnje s prsti (na primer dvigalko, bolj znano kot tipko shift, pa tipko za izbris, ipd.). Prav tako si ekipa prizadeva, da bi razvila pametno samodejno popravljanje, ki se uči besednjaka od uporabnika in tako eliminira predloge, ki jih pisec verjetno ne bo nikoli uporabil. Če ste siti uhojenega načina tipkanja, potem si le omislite zaslonsko tipkovnico z razporeditvijo črk v obliki satja. Čaka vas na Kickstarterju, kjer icoching pridno zbira zagonska sredstva. Zanjo vam ne bo treba seči globoko v žep, saj stane vsega (preračunanih) 4,5 evrov.

Periferne naprave iz bambusa ECOmp – lesene periferne naprave, ki nastajajo v Sloveniji StarCraft II: Legacy of the Void StarCraft II: Legacy of the Void – zaključno poglavje ene najboljših strateških iger vseh časov Aplikacija Work Hard Anywhere Work Hard Anywhere – aplikacija, ki izbrska idealen delovni prostor za delo na daljavo YoYo Mats podloga za jogo YoYo Mats – edinstvena podlaga za jogo, ki se zloži kar sama