Z gledanjem slik zimske pokrajine se boste bolj pravilno odločali
V zraku · buzz buzz

Kognitivna disonanca in mamljive ponudbe nikoli ne počivajo. Skladno s tem vsi tu in tam sprejmemo kakšne odločitve, ki jih pozneje obžalujemo: kljub dieti pojemo hamburger, ki v času lakote diši tako omamno; namesto spanja si privoščimo maraton najljubše serije; sredi tedna pretiravamo v pitju alkohola. Morda vam pri takšnih dilemah lahko pomaga preprosta rešitev: z gledanjem slik zimske pokrajine se boste bolj pravilno odločali!

Študija, izvedena na univerzi Ben Gurion, je nakazala, da se lahko kognitivni nadzor poveča z gledanjem fotografij, ki prikazujejo hladno okolje. Rezultati so pokazali, da se boste gledanjem slik zimske pokrajine bolj pravilno odločali.

Kognitivni nadzor je zmožnost inhibicije avtomatskih procesov v namen doseganja dolgoročnejših ciljev. Omejen je pri osebah s problemi z odvisnostjo, hiperaktivnostjo in depresivnostjo. V omenjeni študiji so morali udeleženci gledati v nasprotno smer pojavljanja dražljaja. Zraven so gledali slike zimskih pokrajin ter si predstavljali, da so tam, ali pa so gledali slike toplejših pokrajin ter si ravno tako predstavljali, da so v tistem okolju.

PREBERITE ŠE: 10 skrivnostnih zgodovinskih fotografij, ki jih ni moč razložiti

Rezultati so pokazali, da so udeleženci veliko lažje odmaknili pogled od dražljaja, ko so si predstavljali, da so v hladnem okolju. Toplota asociira na sproščeno okolje, hlad pa sproži alarm in možno potrebo po uporabi kognitivnega nadzora. Ko se boste naslednjič bojevali z določeno skušnjavo, si oglejte sliko hladne pokrajine, saj boste tako verjetno lažje sprejeli dolgoročno boljše odločitve.

39379574_575664319516548_3592989410120957952_n Zanimivosti o princesi Diani, ki jih prav gotovo še niste vedeli skrivnostne zgodovinske fotografije 10 skrivnostnih zgodovinskih fotografij, ki jih ni moč razložiti najbogatejši monarhi na svetu To so najbogatejši monarhi na svetu to-grandmother-s-house-we-go-1992-stills-mary-kate-and-ashley-olsen-13981083-2560-1682 Zakaj je sestra vaša najboljša prijateljica? 20 stvari, ki jih razume le ona.