love, nina_1
Kulturni izbor · knjige

Čeprav pisma obstajajo že iz osemdesetih let, so šele sedaj doživela knjižno obliko in prva knjiga Nina Stibbe je že skoraj uspešnica.

Love, Nina: Despatches from Family Life je naslov pred kratkim izdane knjige avtorice Nine Stibbe. Gre za njeno prvo delo, ki je že na samem pričetku deležno ogromno pozornosti in se uvršča med ”a must” branja v dolgih novembrskih nočeh.

Za kaj torej gre? Dogaja se v osemdesetih letih, Nina Stibbe je dvajsetletno dekle, ki se iz rodnega Leicester-a odpravi v London za varuško. Od tu pošilja pisma domov svoji sestri Victoriji in ta pisma sestavljajo preko tristo strani dolgo knjigo. Ohranjajo prvotno obliko, izvzemši manjše kozmetične popravke (fino brušenje) in, razumljivo, odstranitev oziroma spremembo nekaterih imen. Nina torej opisuje Victoriji svoje prigode v Londonu, opisuje ljudi, ki jih srečuje … – pravzaprav opisuje dogajanje v klasični družini. Iz različnih do sedaj objavljenih kritik, Nina velja predvsem za zelo zabavno pisateljico, njena zgodba pa je resnična, nenavadna, življenjska, ostra, ljubeča, sveža, zabavna in še enkrat zabavna.

Posebno pozornost je pritegnil njen slog pisanja. Kot je zapisala Kate Clanchy v kritiki v The Guardianu, mlada Nina vsekakor ne piše, kot bi od naivne dvajsetletnice pričakovali. Prav nasprotno, njen slog je umetniški, zabaven, transparenten, vključuje skrbno izbrane dialoge in ima sveže oko za detajle. Brez dvoma trenutno skoraj še po tiskarni dišeči knjigi napovedujejo velik uspeh, k temu pa morda pripomore tudi vloga pisem in klasične pošte, ki danes vzbuja že skorajda nostalgijo.

tadej golob Tadej Golob s knjižno novostjo: Ali boma ye! inferno Dan Brownova uspešnica ”Inferno” tudi v slovenščini Zaha Hadid: Complete Works Nova knjiga o delu Zahe Hadid Knjižni sejem v Frankfurtu Frankfurtski sejem – praznik knjig, klasičnih in elektronskih ·