maxresdefault (15)
V zraku · buzz buzz

Za nami in pred nami so pasje vroči dnevi. Pa vendar ni bilo vedno tako. Svet se ogreva zaradi podnebnih spremeb, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo več in več dni, ko temperature dosežejo 32 stopinj Celzija in več. V nadaljevanju si preberi, kako lahko izveš, kako se ogreva tvoj domači kraj in za koliko stopinj je toplejši.

The Climate Impact Lab, skupina podnebnih znanstvenikov, ekonomistov in analitikov iz Rhodium Group, Univerze v Chicagu, Univerze Rutgers in Univerze Berkley, so v sodelovanju z The New York Times pripravili prav posebno shemo, kjer lahko ugotoviš, za koliko stopinj je toplejši tvoj rojstni kraj v primerjavi z letom, ko si se rodil in kaj ga čaka do konca stoletja.

Do podatkov o tvojem rojstnem kraju lahko dostopaš TUKAJ!

Kako se bodo na povišanje temperature odzvala različna mesta in regije, je odvisno od tega, kako dobro so prilagojena na ogrevanje, pravi Kelly McCusker, podnebna znanstvenica pri Rhodium Group. Tako visoke temperature lahko namreč povečajo tveganje za bolezni in smrt, zlasti med starejšimi, dojenčki in ljudmi s kroničnimi boleznimi. Tudi prebivalstvo z nižjimi dohodki, ki nima dostopa do klimatskih naprav in drugih prilagodljivih tehnologij, bo verjetneje utrpelo posledice ekstremne vročine.

Na udaru bodo tudi delavci na prostem in delavci v tovarnah, še posebej v državah v razvoju, kjer je manj vejetno, da so delovna mest klimatizirana.

Povečanje števila dni s temperaturo 32 stopinj Celzija in več, bo izraziteje tudi v vlažnih regijah. “Zelo pomemben dejavnik za to, kako ljudje doživljamo vročino, je vlažnost,” je delala McCuskerjeva. “Če je tudi vlažno, ljudje fiziološko niso sposobni izhlapevati znoja in ne morejo učinkovito ohladiti svojih teles.”

Vročina lahko vpliva tudi na proizvodnjo hrane (vključno z zmanjšanjem pridelkov in proizvodnjo mlečnih izdelkov) in lahko poveča povpraševanje po električni energiji. Pogostejši dnevi s 32 stopinj Celzija bi lahko povečali možnosti za sušo in požare.

Tudi MI v njej živimo: zastrašujoč prikaz, kako SLABA je naša družba Tudi MI v njej živimo: zastrašujoč prikaz, kako SLABA je naša družba Zlaganost na družbenih omrežjih: takšna je razlika med RESNICO in FOTOGRAFIJAMI Zlaganost na družbenih omrežjih: takšna je razlika med RESNICO in FOTOGRAFIJAMI Po tej poti hodijo “zgube”: stvari, zaradi katerih lahko propadeš v življenju Po tej poti hodijo “zgube”: stvari, zaradi katerih lahko propadeš v življenju BeFunky-collage (1) Zavidali bi jim celo Vikingi: seksi moški, ki vse stavijo na svojo BRADO ·