FujiFilm_X100F_Brown_074101037388_2000x2000_0b8161ab78ebcb106afd81f4be39d1
V zraku · tehnologija · gadgeti

Retro dizajn je v svetu enoličnih digitalnih fotoaparatov prava paša za oči. Kateri so najbolj seksi retro fotoaparati, ki se jih ne bi branili niti največji hedonisti.

Fotoaparat je orodje, s katerim lahko ustavimo čas in ga kadarkoli spet podoživimo. In čeprav je najbolj pomembna njegova zmogljivost, je hkrati pomemben tudi njegov videz. Veliko fotoaparatov si je dandanes sila podobnih in dokaj monotonih. Nekatera podjetja se zato vračajo k svojim koreninam in vsake toliko postrežejo z izdelkom, ki spominja na stare dni. Ti fotoaparati si videti tako, kot bi se zares ustavil čas. In nam se zdijo zelo seksi!

Najbolj seksi retro fotoaparati:

Nikon Df

Ideja za fotoaparat Df je bila preprosta. Vzeti ohišje starega fotoaparata na film ter ga digitalizirati. Df je tako poklon legendarnim analognim modelom Nikon F. Dizajn močno spominja na čase prejšnjega tisočletja in zagotovo privabi radovedne poglede. Gre za DSLR polnega formata, ki zaradi F bajoneta sprejema veliko večino Nikkor objektivov. Senzor ločljivosti 16,2 MP že kaže malce svojih let, a specifikacije nikakor niso slabe, zato je Nikon Df še vedno odlična odločitev za dober fotoaparat s ščepcem nostalgije.

Leica M10-P

Leica ima za sabo zelo bogato fotografsko zgodovino, zato je logično da jo poznamo kot eno boljših znamk za fotoaparate. Medtem ko so ostali proizvajalci sledili novim trendom in istočasno spreminjali dizajn svojih naprav, je Leica ostala zvesta svojemu klasičnemu videzu. Omenjen model je le en izmed množice retro fotoaparatov, ki jih ponuja nemški velikan. Fizični kovinski gumbi za spreminjanje vrednosti ISO in hitrosti zaklopa se srečajo z bolj modernimi prijemi, kot je zaslon na dotik. A dovršen dizajn stane, zato si bodo M10-P lahko privoščili le tisti z globokim žepom.

Hasselblad X1D II 50c

Hasselblad je v svetu fotoaparatov Medium formata kraljuje že mnoga leta. Najbolj ikonične fotografije iz površja Lune so bile posnete ravno z njihovim modelom 500C. Švedski proizvajalec še dandanes navdušuje z kakovostnimi izdelki, ki bi si jih želel vsak fotograf. X1D II 50c je brezzrcalni fotoaparat Medium formata z senzorjem ločljivosti 50 MP. Ta format je sicer počasnejši pri iskanju fokusa, vendar to nadomesti z neverjetno ostrimi in barvitimi fotografijami.

Fujifilm X-T3

Eden boljših fotoaparatov lanskega leta svoj retro dizajn lepo dopolnjuje z najnovejšo tehnologijo. Tudi sicer je Fujifilm pristaš starinskega izgleda, kar je mnogim uporabnikom zelo všeč. Fotoaparat APS-C formata poseduje vse, kar moderna kamera potrebuje. Zaslon na dotik, hitro ostrenje, kakovosten video, fotografiranje v kar 30 sličicah na sekundo, privlačen nabor dobrih objektivov in še in še.

Fujifilm X100F

Še en Fujifilm se je znašel na našem seznamu. To pa zato, ker je model X100F šel “all-in” v smislu starinskega videza. Gre za kompaktno različico fotoaparata, torej manjše ohišje s fiksnim objektivom 23mm f/2. Modeli stila “rangefinder” (kukalo se nahaja na skrajni levi strani) so dandanes prava redkost. Kljub kompaktni zasnovi na področju fotografije nikakor ne razočara in ustvarja zelo lepe posnetke.

Olympus E-M10 Mk III

E-M10 Mk III je odličen vsestranski fotoaparat, ki je zaradi nizke cene toliko bolj mamljiv. Pa še retro je! Fotoaparat formata Micro 4/3 v majhnem ohišju prinese veliko uporabnih funkcij, ki jih bodo uporabniki zelo veseli. Hitro ostrenje, 5-osna stabilizacija senzorja in 4K-video so le začetek. Zanj pa skorajda ne potrebujemo torbice, saj je dovolj velik, da ga spravimo v žep jakne.

Sigma SD Quattro H

To japonsko podjetje je sicer bolj znano kot proizvajalec objektivov, pa vendar prodaja tudi lastne fotoaparate. SD Quattro H je res težko umestiti v neko časovno obdobje, zagotovo pa je njegov dizajn precej unikaten. Zanimivo oblikovanje z globokim držalom je namenjeno ergonomični in udobni nošnji. Senzor APS-H formata in ločljivosti 45 MP lahko zajame zares presunljive fotografije.


Amazon Echo Buds Amazon Echo Buds: resna konkurena AirPodsom shutterstock_1457896685 To so top “gadgeti” za novodobne študente! Profoto C1 Profoto C1 Plus: žepna studijska lučka za popolne fotografije wonderboom2-hero-desktop.png.imgw.1800.1800 To so najboljši prenosni Bluetooth zvočniki 2019 · · · · · ·