frank-and-lola-hi-res
V zraku · odnosi

Razlika v letih naj ne bi igrala nobene vloge pri vajini sreči. Vendar v resnici ni čisto tako, saj so raziskave pokazale, da je razlika v letih pomemben steber zveze.

Pomembno vlogo za uspeh ljubezni poleg razlik v letih, vsekakor igra tudi čustvana zrelost partnerjev. In koliko je najprimernejša starostna razlika?

Raziskava univerze Emory, ki je zajela tri tisoč parov, je pokazala, da je idealna razlika med partnerjema eno leto oziroma da razlike v letih sploh ni, kajti z razliko v letih verjetnost razpada zveze eksponentno narašča. Psihologi so dognali, da je pri parih, kjer partnerja loči le eno leto, verjetnost razveze zgolj triodstotna. Pri petih letih razlike je verjetnost razpada zveze že 18-odstotna, pri desetih pa že 39-odstotna. Če je razlika med njima 20 let, je zveza praktično obsojena na propad, saj je raziskava pokazala, da se razide 95 odstotkov takšnih partnerjev.

Statistično gledano imajo torej pari, pri katerih je razlika v letih večja, več možnosti za razpad zveze kot pari, ki so si z leti bližje. Eden od vzrokov je, da imajo partnerji z večjo razliko v starosti različen pogled na svet, različne vrednost, različne okuse …, pomembno vlogo pa odigra tudi seks. Libido je pri ženskah z leti namreč močnejši, pri moških pa usiha. Zanimiv je podatek, da imajo pari, ki zdržijo skupaj več kot dve leti, precej boljše – 40-odstotne – možnosti, da ostanejo skupaj in to ne glede na starost.

Znani pari, ki imajo največje razlike v letih:

Michaela Douglasa in Catherine Zeto-Jones loči 25 let.Odpri galerijo
fhd004CSR_Natalie_Portman_109 Kaj se zgodi v tvojem telesu, ko ti nekdo zlomi srce? photo-of-woman-hugging-man-from-behind-2462402a Kruta resnica: obdobje, v katerem ženska moškega ne potrebuje več smiling-woman-piggyback-riding-smiling-man-1279344 Preprost stavek, zaradi katerega boste doživeli najboljši seks vašega življenja! selective-focus-back-view-photo-of-woman-hugging-man-3760038 Pismo nekega moškega: “To je ena stvar, ki si jo moški želimo bolj kot spolnost!” · · ·