Topla pijača za hlajenje.
Utrip mesta · zdravje & lepota

Zakaj bi morali poleti piti toplo pijačo in ne mrzle, da se ohladimo? Zunaj je pasje vroče (pa saj je poletje!), kar pomeni, da si bomo po vsej verjetnosti privoščili ledeno mrzlo pijačo. Za vas imamo vroč nasvet, ki ga upoštevajte naslednjič, ko se obeta pasje vroč dan, saj boste lažje dihali. Ne zatekajte se k ohlajenim napitkom, ampak raje posezite po topli oz. vroči pijači. Zakaj? Izveste v nadaljevanju.

Zakaj bi morali poleti piti toplo pijačo in ne mrzle, da se ohladimo? Rusi pozimi jedo sladoled, poleti pa pijejo topel čaj, isto pa počno tudi Arabci in Kitajci. So padli na glavo? Ne! Kmalu boste to počeli tudi vi! Samo zahodnjaki mislimo, da za hlajenje ni boljšega kot hladno pivo ali ledena Coca-Cola. Topel čaj??? Na vroč dan? Da.

Vsak se z vročino spopada na svoj način. Ko gre za pijačo, pa se večina zateka k mrzli pijači. Kar je napaka! Vsaj, če menite, da boste z njo lažje prenašali vročino. Z vročo pijačo, kot je topel čaj, boste namreč na dolgi rok dosegli več kot z mrzlimi napitki. V čem je trik? Vnašanje mrzle pijače v razgreto telo predstavlja šok za naš organizem in spodbuja povišanje telesne temperature. Resda ohladi, toda le sluznico in želodec. Posledično telo začne proizvajati toploto in segrevati ohlajene organe, za kar porabi veliko energije. Tako si s pitjem mrzle pijače v resnici storimo medvedjo uslugo, saj telesu sporočamo, naj vrže še dodatna polena na ogenj.

Po drugi strani pa pitje tople pijače spodbudi notranje mehanizme hlajenja. Topla ali mlačna pijača povzroča več izločanja toplote in posledično več potenja, kar pomeni, da se telo pospešeno hladi. Seveda, če so pravi pogoji in lahko znoj izhlapi ter niste nekje, kjer vlada visoka stopnja vlažnosti, ali nosite oblačila, ki preprečujejo izhlapevanje. Če povzamemo, zdrava pamet nas je tokrat pustila na cedilu. Nad vročino torej z vročo pijačo in ne mrzlo!

PREBERITE ŠE: 7 preprostih načinov, kako skriti celulit (tudi na plaži)

Tu pa je študija, ki podkrepi naše besede: smithsonianmag.com

PicMonkey Collage Sunscreenr: pripomoček, ki pomaga pri zaščiti pred kožnim rakom Kako se zbuditi s popolno frizuro? Kako se zbuditi z urejeno pričesko 5 znanstveno dokazanih navad, ki vas bodo osrečile Dokazano: 5 preprostih navad, ki vas bodo osrečile Kako prikriti celulit? 7 preprostih načinov, kako skriti celulit (tudi na plaži) · · ·