Zakaj bi morali živeti v mini hiškah?
Utrip mesta · arhitektura

Je kaj na tem? Ste kdaj razmišljali, da živimo v prevelikih domovih, ki nam vzamejo precej časa za vzdrževanje in denarja ter obremenjujejo za okolje in prostor? Ali pa gre samo še za eno modno muho? O tem boste presodili sami. Mi se bomo osredotočili na pozitivne plati življenja v malih hišah, morda se jih nalezete še vi.

Kako bi bilo živeti na 32 kvadratnih metrih? Če na hitro pomislimo, precej težko. Ampak to predvsem zato, ker smo vajeni drugače.

Arhitekti, ki se ukvarjajo z oblikovanjem mini hiš, so vešči iskanja rešitev za še tako majhne prostore. Najdejo jih tudi v obliki okoljevarstvenih tehnologij, kot sta na primer kompostno stranišče, ki ne uporablja vode, in izkoriščanje sončne energije za ogrevanje. Celotno gibanje oz. ideja bi najbrž prisilila v podobno razmišljanje tudi proizvajalce bele tehnike in električnih aparatov, da bi začeli izdelovati manj potrošne naprave. Moderne tehnologije omogočajo in ponujajo prav izkoriščanje malo prostora in funkcionalnost. Zakaj tega ne bi izkoristili v dobro okolja? Konec koncev pa si takšnega načina življenja nismo zdaj izmislili. Če se sprehodimo daleč nazaj v preteklost, lahko vidimo, kako so pravzaprav živeli naši predniki. V 3-nadstropnih hišah? Nasprotno.

Če se zavedamo, da s svojim načinom življenja precej obremenjujemo naš planet, je morda čas tudi za življenje v mini hišah.

Galerija: Zakaj bi morali živeti v mini hišah?

Zakaj bi morali živeti v mini hišah?Odpri galerijo

Joshua Tree Container House by whitakerstudio.co.uk Bi živeli v takšni kontejnerski hiši kot iz sanj? Futuristične kabine za pohodnike The Perch: futuristične kabine za pohodnike 772 Hour Cabin: stik človeka in narave 72 Hour Cabin: stik človeka in narave Spiralni eko-resort na Filipinih Spiralni eko-resort na Filipinih, ki ne bo onesnaževal okolja