iStock_000019527332_XXXLarge
V zraku · buzz buzz

Branje je eden izmed najbolj priljubljenih hobijev. Hkrati nas sprošča in izobražuje. Omogoča nam, da doživimo vse vrste pustolovščin in izvemo vrsto zanimivih dejstev, brez da bi zapustil naš udobni naslonjač. Branje pa prinaša še eno prednost – če namreč beremo v dvoje, s partnerjem ali partnerko, naredimo še nekaj za naše razmerje. Zakaj torej branje v dvoje krepi naše partnerstvo?

1. Smo pametnejši.

Ni dvoma, knjige so napisali ljudje, ki imajo za sabo zanimivo izkušnjo in želijo to deliti s svetom. Zakaj torej ne bi prisluhnili njihovi zgodbi in izkušnjam? Obstaja vrsto knjižnih zvrsti – preprosto je treba najti naš najljubši slog in v njem uživati z našimi ljubljenimi.

2. Smo bolj zdravi.

Dokazano je, da so ljudje, ki radi berejo knjige, manj nagnjeni k Alzheimerjevi bolezni. Branje vpliva na naše duševno zdravje, saj so med procesom branja naše možganske celice aktivne.

3. Smo srečnejši.

Knjige nas odvrnejo od naše vsakodnevne rutine, stresa in napetosti. Lažje pozabimo težave, če nas na polici čaka zanimiva knjiga. Preberimo toliko knjig, kot je le mogoče in če bomo to počeli skupaj z našim partnerjem, se bomo počutili srečne in bolj brezskrbne. To je torej učinkovit in poceni način za zmanjšanje psihološke napetosti.

4. Odkrivamo lahko nove svetove.

Knjige so razburljive. Če bomo skupaj prebrali isto knjigo, bomo skupaj doživeli nekaj te razburljivosti in lepote. Pari, ki preživijo čas tudi tako, da skupaj berejo knjige, si razširijo obzorja znanja. To je čudovita dejavnost za oba.

PREBERITE ŠE: Ali kakovost spanca zares vpliva na naš odnos s partnerjem?

5. Uživamo lahko v uravnoteženem razmerju.

Uravnoteženo razmerje so sanje vsakega para. Branje nam lahko pomaga spremeniti te sanje v resničnost. Skupaj preberimo knjigo in vedno bomo imeli nekaj skupnega – razpravljali bomo o knjigi in izmenjali svoje poglede in mnenja.

6. Uživamo lahko v družbi drug drugega.

Knjige nas lahko popeljejo po daljnih deželah, kjer še nikoli nismo bili. Nekateri od teh krajev ne obstajajo, spet druge najdemo na zemljevidu. Zabavno je odkriti, kaj meni naš partner o zgodbi, ko prebere fikcijo. Abstraktno razmišljanje je namreč še ena super lastnost, ki je značilna samo za človeka. Pogovorimo se o osebah, opisanih v knjigah in poskusimo skupaj razumeti, zakaj je avtor mnenja, da je o njih potrebno pisati.

7. Lahko se ponovno odkrivamo.

Branje v dvoje lahko pomaga, da se ponovno odkrijemo. Videli bomo nekaj, kar še nikoli nismo opazili. Odkrivanje drug drugega je bistvenega pomena za zdrav odnos – osebo, v katero smo se zaljubili, namreč moramo poznati.

8. Naš odnos je lahko še bolj intimen.

Literatura je pozitivni fenomen in ljudem daje občutek sreče. Kaj srečni ljudje običajno čutijo med seboj in v svetu okoli sebe? Ljubezen. Postali bomo še bolj intimni in se počutili dobro, ko bomo delili svoje občutke in čustva. Knjige so navdih in naš naboj s pozitivno energijo.

9. Naše besedišče bo bolj zdravo, bolj bogato.

Branje nam lahko pomaga, da izboljšamo besedni zaklad. Izvedeli bomo več besed in svoje občutke izrazili na drugačen način, z uporabo večih besed, ki bodo še bolje opisale naše misli in čustva. Komunikacija je ključnega pomena in postane veliko lažja, če je naš besednjak bolj bogat.

Facebook statusi v resničnem življenju Preverite, kako bi izpadli Facebook statusi v resničnem življenju Interaktivni koši za smeti Kako Messi in Ronaldo pomagata čistiti ulice Londona PicMonkey Collage Kraljica Elizabeta II. je najdlje vladajoča monarhinja v zgodovini Združenega kraljestva! cover-cityjob #CityJob – Si odprte in kreativne glave ter znaš vodit projekte? #projektnivodja · · ·