elijah-o-donell-663102-unsplash
V zraku · buzz buzz

Ljudje, ki so bili rojeni v 70. letih prejšnjega stoletja, so se po navadi poročali in osamosvojili okoli 25 leta in najpozneje v zgodnjih tridesetih. Poznejše generacije pa osamosvojitev, načrtovanje družine in poroko zamikajo vedno bolj proti poznim 30. letom. Razvojni psihologi so tako razvojno obdobje mladostništvo precej raztegnili. Zakaj dandanes mladostništvo traja do 30. leta in kaj lahko od tega pričakujemo, si lahko preberete v članku.

Zakaj dandanes mladostništvo traja do 30. leta in kaj lahko od tega pričakujemo?

Novo obdobje v posameznikovem razvoju

Razvojnopsihološka obdobja niso definirana sama po sebi, temveč so njihove meje močno določene glede na kulturni kontekst. Na začetku 20. stoletja mladostništvo skorajda ni obstajalo, saj je večina posameznikov po končanem šolanju začela delati. Leta 1904 je psiholog Stanley Hall definiral besedo in obdobje adolescenca. Ta definicija je pomembno vplivala na odnos družbe do najstnikov. Začelo se je obdobje raziskovanja najstništva in slednji so postajali vse bolj razumljeni. Podobno se dogaja danes, ko se definira novo razvojnopsihološko obdobje, in sicer z imenom prehod v odraslost. Za to obdobje je značilna delna osamosvojitev ter intenzivno iskanje svojega prostora pod soncem.

Dvignila se je pričakovana življenjska doba

Eden izmed razlogov, zakaj se obdobje mladostništva premika v 30. leta, je tudi ta, da se vsako leto dvigne pričakovana življenjska doba. Ko je bila pričakovana življenjska doba 50 let, se je posameznikom bolj mudilo pri ustvarjanju lastne družine, danes, ko je pričakovana življenjska doba v razvitih državah okoli 80 let, pa se mladi razumljivo počutijo, kot da imajo za to še veliko časa.

PREBERITE ŠE: Ali veš, kaj pomeni barva tvojega potnega lista?

Svet se spreminja

Zahodna kultura živi v relativno mirnih pogojih, zaradi česar se mladim ne mudi pri osamosvajanju in ustvarjanju družine. Prav tako se trend pomika k temu, da imajo posamezniki manj otrok, zaradi česar lahko z družino nekoliko odlašajo. Pomembno pa na daljše obdobje mladostništva vpliva tudi dejstvo, da religija ni več tako pomemben del življenja vsakega posameznika, zato tudi poroka in družina nista več osrednji vrednoti.

Tvoje ambicije so močne. 9 znakov, da imaš tako globoko osebnost, da se te drugi bojijo grimm-season-3-episode-21-hxqz4 Nekoga je strah: to moški mislijo o pametnih ženskah Vse bo veliko lažje: 7 pravil, kako postati pozitivna oseba Vse bo veliko lažje: 7 pravil, kako postati pozitivna oseba joey-friends 12 dejstev, ki dokazujejo, da je svet bolj čuden, kot si mislimo · ·