Workout                 fitness
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nova raziskava je pokazala, da si danes, čeprav ješ in telovadiš toliko, kot so jedli in telovadili recimo leta 1980, debelejši. Lahko bi rekli, da so znanstveniki končno naleteli na odgovor, zakaj je današnja generacija pač malo obilnejša, kot je bila generacija naših staršev, oziroma se mora bolj truditi, da je na istem.

Zdaj lahko na družinskih večerjah ob praznikih svojemu stricu (ali komurkoli drugemu v vaši družini, ki na družinskih srečanjih obožuje uporabo izpraševalne metode, kakršne bi mu lahko zavidali še poklicni tajni agenti pri zasliševanju), končno damo pod nos znanstveno podkovan odgovor: “Da, stric, od zadnjič, ko sva se videla, sem res pridobila kakšen kilogramček, ampak ali si vedel, da je danes znanstveno dokazano (priporočamo, da izpostavite ta podatek!) dosti težje biti fit kot v vaših časih, ko si bil ti recimo še mlad in ne tako naguban?” (Zadnji del povedi uporabite po lasti presoji, avtor ne bo kriv za vaša morebitna družinska nesoglasja!)

PREBERITE ŠE: 10 služb, ki se jim morate izogibati, če ne marate stresa

Dejstvo je, da so znanstveniki pri raziskavi, v kateri so preučevali 36400 Američanov (recimo, da je pri Evropejcih podobno) med letoma 1971 in 2008 ter 14419 ljudi med letoma 1988 in 2006, odkrili, da je danes ljudem težje imeti toliko kilogramov kot recimo leta 1980, čeprav jedo iste količine hrane in migajo v enakih razmerah.

Z drugimi besedami – človek, ki danes je in telovadi enako kot nekdo leta 1988, bo imel ITM za kar 2,3 točke višji!

Če si star 25 let, moraš tako jesti manj in telovaditi več, da si na istem, kot so bili tvoji starši, ko so ti šteli rosnih 25 pomladi. Pa naj še kdo reče, da je živeti v današnjih časih preprosto!

In zakaj je tako? No, znanstvenikom domnev še ni uspelo potrditi, a kot je za znanstvenike značilno, imajo nekaj različnih hipotez (ena izmed njih ali vse pa že morajo biti prave!)

Domneva številka ena pravi, da smo izpostavljeni veliko kemikalijam, ki verjetno spodbujajo pridobivanje teže (zakaj potemtakem še niso izumili kemikalije, ki ti na zdrav način naredi “six pack”?). Prav tako to, da je današnja hrana zavita v embalažo, ki je polna kemije in posledično vpliva na naš nivo hormonov, verjetno ne pomaga pri fit, zdravem načinu življenja.

Drugič – ogromno povečanje uporabe zdravil in tablet, s katerimi si človeštvo lajša bolečine in tegobe. Antidepresivi in številna druga zdravila so povezana s pridobivanjem telesne teže.

In tretjič – znanstveniki pravijo, da so se nam zelo spremenile bakterije v želodcih, saj danes pojemo dosti več mesa, kot so ga zaužili včasih. In seveda tudi kakovost hrane ni več takšna, kot je bila nekoč (ta podatek res ni nobeno presenečenje!).

In kakšna je rešitev tega problema? Odgovor na to verjetno že vsi poznamo (a od informacije do akcije je včasih malce daljša pot) – več telovadbe in malo manj hrane – a tisto zdravo in čim manj predelano. Se mi dozdeva, da znanstveniki velikokrat pridejo do istega sklepa, kot mi ga vsakodnevno poda babi (ali pa je ona v prostem času še znanstvenica?).

Čas Znanstveniki pravijo, da je to najbolj optimalna ura za začetek dela! Sčetke in medzobne ščetke Curaprox za uspešen boj zoper bolezni zob in dlesni. Curaprox SUPERDUO: ščetka in medzobna ščetka za 100-odstotno čiste zobe Rdečilo za ustnice Milano Red Shine Nagradna igra: Deborah rdečilo za ustnice Milano Red Shine The Skarp - brivnik za 21. stoletje The Skarp: ta prvi laserski brivnik na svetu je prihodnost ženskega in moškega britja · ·