sarah-cervantes-H8WTALuL7KM-unsplash
V zraku · odnosi

Ko srečate močno žensko, ste očarani nad njeno samozavestjo.

Zdi se vam, da ima vse, da je njeno življenje preprosto. Ima uspešno službo, prijetno družino, dobro zdravje in celo čas, da pomaga drugim. Je človek, ki navdihuje in motivira druge. Toda za tem pozitivnim nasmehom se marsikatera izmed njih počuti zlomljeno do te mere, da to lahko vpliva na njeno zdravje.

Zakaj se najmočnejše ženske v sebi pogosto zlomijo in sesujejo?

ZANESE SE SAMO NASE

Močna ženska si želi biti neodvisna in noče pomoči drugih. Je samozavestna. Raziskave kažejo, da je takšno vedenje del njene identitete, na katero je zelo ponosna. Vedno se zanese le nase in ne razume, da vsi ljudje potrebujejo kdaj pomoč – tudi ona. Nikoli ne zahteva ničesar v zameno, in v tem je težava. Ljudje po navadi mislijo, da ničesar ne potrebuje, ker toliko daje in ker je videti tako močna.

A ona ne želi obremenjevati drugih s svojimi problemi; ker je močna ženska, vidi to, da bi prosila za pomoč, kot slabost.

Psihologi se strinjajo, da vsi potrebujemo nekoga, ki se mu lahko zaupajo in ga prosijo za podporo, ko jo potrebujemo. To ni nič slabega, je celo zdravo in priporočljivo, ker s tem dajemo možnost tudi drugemu, da nas zaprosi za pomoč, ko jo potrebuje.

VSI JI ZAUPAJO PROBLEME, VSO TEŽO SKRBI NOSI NA SVOJIH PLEČIH

Ni presenetljivo, da ji njena družina in prijatelji zaupajo skrbi, saj menijo, da je vredna zaupanja. Raziskave kažejo, da je to zato, ker imajo duševno močni ljudje velik občutek za odgovornost, ki ga drugi sprejemajo kot integriteto.

Močna ženska ne deli bitk svoje družine in prijateljev z nikomer, niti jih ne ogovarja. To ni ona. Ona nosi s seboj njihovo bolečino. In če njihov problem neposredno vpliva nanjo, se bo potrudila, da ga reši ali se sooči z njim, bodisi da gre za denarne težave v družini bodisi za bolezen.

ONA NE DELI SVOJIH PROBLEMOV Z NIKOMER, ZAPRE JIH GLOBOKO VASE

Močna ženska prevzame nase bremena vseh drugih. Drugim ne mara govoriti o svojih skrbeh, zato se, ko se poskuša spoprijeti s težavami v življenju, počuti samo. Včasih ne želi izpustiti ničesar iz sebe, ker se to vedenje ne ujema z njeno predstavo o  podobi močne osebe. S tem si dela veliko škodo, saj le nalaga nase tako svoje probleme kot tiste, ki jih vsrka od drugih.

Raziskave kažejo, da potrebujemo interakcijo z drugimi ljudmi, da lahko povečamo svojo srečo in se spopadamo s težjimi stvarmi v življenju. Če ne delimo svojih težav, to ni dobro za duševno zdravje. Dokazano je, da ljudje, ki se počutijo osamljeni, hitreje zapadejo v depresijo.

SKRBI ZA DRUGE, A POZABI, DA TUDI ONA POTREBUJE NEKOGA, DA SKRBI ZANJO

Močna ženska skrbi za svojo družino in sorodnike, posluša njihove probleme in sprejme njihovo bolečino nase. Njihovo čustveno prtljago nosi s seboj, da jim olajša breme. Toda pri tem včasih pozabi, da tudi ona potrebuje nekoga, da skrbi zanjo. Videti je tako popolna, da si nihče niti ne vzame časa, da bi pomislil, da bi tudi ona lahko preživljala hude čase. Domnevajo, da zanjo ni treba skrbeti, saj daje občutek, da vse zmore sama.

KER NE ŽELI POKAZATI SVOJE RANLJIVOSTI, LAHKO TO VPLIVA NA NJENO ZDRAVJE

Navzven kaže podobo moči, varnosti, zaupanja. Ko nastopijo težki časi, mora biti zgled in podpora družini in drugim. Ne glede na to, da je tudi ona ranjena, da ima šibke točke in slabosti, svojo bolečino pusti v sebi. Noče se spopasti z njo, ker misli, da bi bolečina imela moč nad njo, da je to nekaj slabega.

Če to počne zelo pogosto, se lahko razvijejo težave s srcem. Raziskava je pokazala, da zatiranje čustev obremeni srce in poveča možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Močna ženska se ne počuti samo ranjeno, ampak je v resnici poškodovana znotraj sebe.

NJENA MOČ JE MORDA POSLEDICA TRAGIČNE ZGODBE, KI JE NI ŠE NIKOMUR ZAUPALA

Raziskave so pokazale, da rek “Kar te ne ubije, te okrepi!” drži. Ženska postane odporna po tragičnih dogodkih, še močnejša, iz težkih situacij zraste. Se ne preda. To ne pomeni, da ni žalostna, ko se spomni bolečine. Še vedno ima v mislih psihične brazgotine in na trenutke se ji zdi, da je zlomljena, a tega vam ne bo pokazala.
Ne išče čustvene varnosti pri drugih ljudeh, čeprav bi jo potrebovala. Ne dovoli si, da bi nekomu zaupala. Noče, da bi jo kdo izdal.

IN NEKEGA DNE SE ZLOMI …

Tedaj se ne počuti dovolj močna, da bi lahko prevzela kakršnokoli nalogo. Doma, v službi si nadene masko, toda ko je sama, jo obiše resničnost in njena negotovost pride na površje. Prijatelji, sorodniki, sodelavci jo imajo za močno žensko in od nje veliko pričakujejo, saj ona zmore vse.

Raziskave razkrivajo, da imajo močne ženske veliko stopnjo samonadzora in velika pričakovanja do sebe, to pa lahko vpliva na njeno duševno stanje. Ko razmišlja o svojih skritih napakah in potlačenih čustvih, se včasih preprosto zlomi, sesuje. Tedaj se ji zdi in verjame v to, da ni vredna, da ni kos nobeni nalogi. Neskladje čustev jo popolnoma izčrpa.

Močna ženska, ne pozabi nase. Ustavi se in si dovoli razbremeniti svojo čustveno prtljago. Najdi si oporo v bližnjih. Močna ženska, nisi sama!

woman-1006100_1920 Teh 10 stavkov uničuje zakon in družino! jc-gellidon-AlZX3aSW5Iw-unsplash Morda se te bojijo, ker si preveč iskren … woman-3187620_1920 Ne zapletaj se z njim: tako se obnaša čustveno nezrel moški tamara-bellis-Zhv-RRD0KVg-unsplash Pozor: TO so absolutne prednosti samskih žensk ·