Zakaj je Estonija tako kul?
Utrip mesta · destinacija

Kljub svoji majhnosti je ta dežela ena izmed najbolj inovativnih na svetu – stvari, v katerih prednjačijo, zares upravičujejo naziv ‘dežela prihodnosti’.

Estonija je dežela ob Baltskem morju, katere populacija štele le 1,3 milijona ljudi. Inovacije v tem kraju Evrope potrjujejo, zakaj sodi na seznam najbolj zanimivih držav.

Programiranje v šoli

Leta 2012 je Estonija začela pilotni program, v katerem otroke učijo računalniškega programiranja od prvega do 12. razreda. 12 šol sodeluje v tem projektu.

Elektronski potni list

Od leta 2002 je Estonija začela izdajati elektronske potne liste, ki so videti kot kartice. Njihovo verodostojnost se lahko preverja v realnem in digitalnem okolju. V čipu so navedeni podatki o državljanu in elektronski podpis, ki ima isto vrednost kot ročni. Med potovanjem zunaj EU deluje tudi kot potni list.

Elektronsko glasovanje

Od leta 2005, ko so v Estoniji potekale občinske volitve, so državljani lahko glasovali prek interneta tako, da so svojo osebno identiteto potrdili z elektronskim podpisom, ki je na osebni izkaznici. Estonija je bila prva država, ki je vzpostavila elektronski sistem glasovanja za parlamentarne volitve leta 2007.

Brezplačen javni prevoz

Leta 2013 je Talin postal prvo mesto na svetu, kjer je javni prevoz postal brezplačen za vse s ciljem, da se državljane ‘preseli’ iz avtomobilov v avtobuse in trolejbuse. 3/4 mestnega prebivalstva je na referendumu glasovalo za brezplačen javni prevoz, leto pozneje pa je bila zaradi tega programa precej zmanjšana gostota prometa na glavnih mestnih ulicah.

Vseprisotnost interneta

Si lahko predstavljate, da se priključite na internet, medtem ko ste globoko v gozdu? To je mogoče v Estoniji – na javnih mestih, kot so parki, ulice, kavarne, restavracije, železniške postaje, letališča in celo plaže, se lahko priključite na brezplačen brezžični internet.

Vsak lahko postane e-rezident Estonije

Vsakdo lahko postane e-rezident Estonije, saj to omogoča posameznikom možnost, da odprejo podjetje, ne da bi obiskali državo, da upravljajo svoje podjetje med potovanjem, da podpišejo svoje dokumente in prijavijo davke. Vse, kar morate storiti, je, da se prijavite na spletu.

36979142_342136056320799_3042397112697356288_n 9 kul krajev na svetu, za katere niste vedeli, da obstajajo, a bi morali AirShip 002 Ta odbit Airbnb vas pričakuje Škotskem višavju 1. Torres del Paine National Park, Čile. Zaščitena dežela v regiji Patagonija je mešanica gozdov, ledenikov in jezer. Obiščite jo med 'čilskim poletjem' (naša zima). 20 najlepših krajev na svetu tommaso-fornoni-185118-unsplash Neverjetna dejstva o Finski, ki te bodo presenetila · · · · ·