Mark-Wahlberg-Sleeping-with-Teddy-Bear-Movie-Scene-Images-27473234
Utrip mesta · zdravje & lepota

Premajhna količina spanca nam niža koncentracijo, slabo vpliva na naše počutje ter je na dolgi rok lahko zelo škodljiva. Koliko spanca pa je dovolj? To variira od posameznika do posameznika, vendar večina ljudi potrebuje vsaj osem ur spanca. Nekateri se s tem ne strinjajo in zatrjujejo, da lahko svoj spanec skrajšajo za vsaj dve uri. Vendar pa raziskave kažejo, da je samo šest ur spanca skoraj tako škodljivih kot nič.

Pomanjkanje spanca je zelo škodljivo za posameznikovo fizično in psihično zdravje, vpliva pa tudi na produktivnost, počutje in videz. Nedavna raziskava pa kaže, da je samo šest ur spanca skoraj tako škodljivih kot nič. To velja seveda v primeru, da je šesturni spanec navada, ne pa izjema. Udeleženci raziskave so spali do šest ur na noč v obdobju dveh tednov. Njihovo funkcioniranje (merili so jih na kognitivnih testih ter njihove reakcijske čase) je bilo na takšni ravni kot pri ljudeh, ki so bedeli dva dni zapored. Razlika je bila v njihovi samooceni utrujenosti in funkcioniranja.

Tisti, ki so bili brez spanca dve noči zapored, so vedeli, da je njihovo funkcioniranje slabše. Po drugi strani pa so udeleženci, ki so spali po šest ur na noč, menili, da je njihovo delovanje popolnoma normalno in da niso zelo zaspani. Glavna ugotovitev študije je torej, da čeprav morda ne občutimo utrujenosti, večini izmed nas šest ur spanca na dolgi rok ni dovolj. Naši reakcijski časi so podaljšani, kar je še posebno nevarno, če smo udeleženi v prometu, naša koncentracija pa je dosti slabša.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki so našli zvrst glasbe, ob kateri boste takoj zaspali


shutterstock_273398612 5 tipov hrane, ki se ji morate izogibati, ko ste bolni, če želite čim prej ozdraveti caju-gomes-390375-unsplash Kako kožo pravilno pripraviti na jesen? ceguera-1 S pomočje te optične iluzije boste ugotovili, ali so vaše oči zdrave shutterstock_710814895 Znanstveniki so našli zvrst glasbe, ob kateri boste takoj zaspali · · ·