Zakaj ljudje imajo radi karaoke?
V zraku · buzz buzz

Ni skrivnost, da ima poslušanje glasbe tako moč, da spodbudi naš čustveni odziv. Vendar ni povsem jasno, zakaj se takrat, ko poprimete za mikrofon in vlogo vokalista prevzamete vi, četudi morda nimate posluha, presenetljivo počutite tako mogočno in dobro.

Karaoke, čeprav združujejo tremo in strah pred nastopanjem, iz marsikaterega posameznika izvabijo tisto najmanj pričakovanonastop pred množico tujcev.

Vprašanje je, kaj vas pripravi do tega, da poprimete za mikrofon in zakaj se med nastopom počutite tako dobro.

Serija študij, objavljenih v časopisu Journal of Personality and Social Psychology, je pokazala, da je glasba tesno povezana z najosnovnejšo človeško željo: počutiti se povezane z drugimi ljudmi. Tako so v eni raziskavi ugotavljali, da so se tujci, ki so peli v zborih, povezali hitreje kot tisti, ki se ne ukvarjajo z glasbo, temveč z drugimi kreativnimi opravili, kot so pisanje, umetnost ali obrt. Skupni cilj – učenje pesmi – je prispeval, da so se posamezniki že po dveh urah petja povezali.
Takšen učinek pa naj bi bil tudi pri karaokah.

Poleg družbe ima pomembno vlogo tudi družbeni kontekst, piše profesor komunikologije Rob Drew: barska atmosfera, znane pesmi in številni prijatelji prispevajo k temu, da se oseba lažje odloči za nastop in se poveže z ljudmi, ki jih sploh ne pozna.

Nekoč so karaoke bila ironična dejavnost, danes pa je to sestavni del nočnega življenja. Razvoj interneta je omogočil neomejeno izbiro skladb, zato so karaoke postale način, prek katerega lahko posameznik s petjem priljubljenih pesmi postane del umetnosti, ki jo ima rad.

Izbira pesmi igra pomembno vlogo pri karaokah – vsak želi izvajati tisto, kar pozna, čustvena povezava z določeno pesmijo pa je tisto, kar ljudi spodbudi k petju. Če pa je v vaš nastop vpeta tudi množica ljudi, ki vas posluša, je skupinsko doživetje boljše.

Karaoke predstavljajo tudi eskapizem, pravi dolgoletna gostiteljica karaok Sara Sherr. Ni pomembno, ali posameznik samostojno poje ali drugim pomaga, imajo karaoke učinek pobega od vsakodnevnih obveznosti. Sproščali pa se bodo tudi vaši endorfini.

LeoD.Cover-FTR-1200x750 To sta najinteligentnejši astrološki znamenji Screen Shot 2018-04-25 at 10.24.40 copy Tako je videti življenje ljudi, ki so izbrisali Facebook Ne oziraj se na mnenja drugih: zlati nasveti, kako biti svoja! Ne oziraj se na mnenja drugih: zlati nasveti, kako biti svoja! 29096354_953785264770615_7476085564526034944_n Kako biti poslovno uspešna po mnenju Kim Kardashian · · · · ·