court-prather-701631-unsplash
V zraku · buzz buzz

Razmišljaš o tem, da bi se to leto na pot odpravila s prijateljico? Tudi različne raziskave podpirajo takšno mišljenje! Zakaj moraš letos nujno na dopust s prijateljico? Če naštejemo samo nekaj razlogov: druženje s prijatelji ti poveča izločanje oksitocina, imenovanega tudi “hormon sreče”, dokazano pa je tudi, da prijateljstva izboljšajo naše zdravje in povečujejo srečo na stara leta.

Letošnje leto izpustite fante, može, otroke, starše, brate, sestre in sodelavce iz svojih potovalnih planov in rajši načrtujte počitnice s svojimi prijateljicami. Morda te zanima, zakaj moraš letos nujno na dopust s prijateljicami? Razlogov za to se nabere kar precej in mnogi izmed njih so znanstveno podprti. Ta študija iz leta 2016 je na primer ugotovila, da druženje s prijatelji poveča sproščanje oksitocina. To je hormon, ki se v laičnem jeziku imenuje tudi “hormone sreče”. Med drugim deluje tudi kot naravni antidepresiv, pomemben pa je tudi pri razvoju empatije, sodelovalnega obnašanja in navezanosti.

Novejša raziskava, ki so jo leta 2017 izvedli na Michigan State University pa je našla še dodatne dokaze, kako pomembno je ohranjanje dobrih prijateljskih odnosov za dobro počutje in zdravje, še posebej v kasnejših življenjskih obdobjih. Spremljali so kar 280 000 udeležencev in odkrili, da dobri prijateljski odnosi pomembno napovedujejo zdravje in srečo v starejših letih. Ta raziskava je pokazala tudi, da so prijateljski odnosi za dobro počutje v starosti celo pomembnješi od odnosov z ožjo družino. Torej je stvar jasna: splaniraj potovanje s prijateljicami. Če nimate časa letos, pa se zavežite, da greste na potovanje naslednje leto. Nekaj idej, kam odpotovati pa lahko najdete na tej povezavi.


1. april: 10 neškodljivih potegavščin 1. april: 10 neškodljivih potegavščin, ki jih lahko izpelješ letos 51721912_2229749423944457_439127840920879148_n Izjemno uspešni ljudje, ki so po 30. letu spremenili svoje kariere Trik, ki te bo navdušil: kako zlikati perilo brez ene gubice? Trik, ki te bo navdušil: kako hitro zlikati perilo brez ene gubice? shutterstock_556291960 NASA ti plača, da 2 meseca ležiš v postelji · ·