Znanost razkriva, zakaj vam ni potrebno telovaditi ure na teden, da bi se počutili bolje
Utrip mesta · zdravje & lepota

Januar je čas, ko mnogi ljudje postavijo na seznam prioritet svoje telo ‒ če želite postati najboljša različica sebe, se spomnite, da to ne zahteva velikega napora. Dovolj je malo, da izboljšate svoje počutje. In znanost odgovarja, kako.

V skladu z nedavno objavljeno raziskavo je dovolj, če telovadite 13 minut trikrat na teden, da izboljšate svoje počutje. Raziskovalci so razdelili 34 fit moških v tri skupine in jim zadali pet, tri ali eno serij vaj, ki so trajale 70, 40 in 13 minut. Dva meseca, trikrat na teden, so izvajali iste vaje. Ugotovili so, da je bil končni rezultat, kako so bili videti moški, isti, ne glede na število minut vadbe.

Rezultati so povezani tudi z visoko intenzivnim počasnim treningom, ki traja 20 minut, po njem pa se boste počutili kot žele. V prvi seriji morate dati svoj maksimum in priti do stanja, ko fizično ne morete opraviti niti ene ponovitve več. Da se to zgodi, morate določiti ustrezno težo uteži in vaje izvajati tako počasi, da bodo vaše mišice popolnoma izčrpane.

Pomembno vlogo pri izboljšanju počutja ima tudi psihično počutje, ki ga lahko izboljšamo z vajami, ki vam bodo vzele le dve minuti na dan. Globoko dihanje spodbuja živčni sistem, da zmanjša srčni utrip in krvni tlak ter poveča alfa možganske valove, ki sodelujejo prisproščenosti.

Enkrat ali dvakrat na dan se posvetite dihanju, in sicer zadržite dih (štiri sekunde), nato pa izdihnite (osem sekund). Ta navada naj bi preprečila, da bi se vklopil vaš odziv na stres.

shutterstock_699183589 Pleteš? Znanost namreč dokazuje, da je pletenje joga za naš um shutterstock_609626255 Zakaj lahko pohodništvo po mnenju strokovnjakov spremi naše možgane? To so največji lepotni trendi, ki jih pričakujemo v letu 2019. Lepotni trendi 2019: kaj lahko pričakujemo letos? Katy-Perry-Roll-On Veš, da dezodorant že celo življenje nanašaš napačno? · · · · ·