Zakaj smo besni, kadar smo lačni?
V zraku · buzz buzz

Na svetu skorajda ni bolj strašljive stvari od ženske ali moškega, ki je zelo lačen. Celo najbolj potrpežljiva in nežna oseba lahko postane, kadar lačna, izjemno razdražljiva in nestrpna. Najnovejše raziskave pa ponujajo tudi znanstveno razlago na vprašanje: zakaj smo besni, kadar smo lačni. Izsledke si lahko preberete v tem članku.

Najnovejša raziskava odgovarja na vprašanje: zakaj smo besni, kadar smo lačni. Verjetno ste že velikokrat opazili, da tudi najbolj nežna oseba v vašem ožjem krogu postane izjemno nestrpna in razdražljiv, kadar je lačna. Raziskava je pokazala, da je znižanje glukoze v krvi, ki pade takrat, ko postanemo lačni, negativno povezana z zmožnostjo nadzorovanja vedenja. Prav tako znižanje krvnega sladkorja sproži povečanje izločanja dveh s stresom povezanih hormonov: kortizola in adrenalina.

Poleg neravnotežja hormonov pa se posamezniki, ki imajo zmanjšan nivo glukoze v krvi, začnejo vesti bolj agresivno. V raziskavi so namreč merili, koliko igel zapičijo posamezniki v vudu lutko, ki je predstavljala njihovo ljubljeno osebo. Bolj kot so bili posamezniki lačni, več igel so zapičili v vudu lutko. Zaključki? Ko postanete jezni, besni in razdražljivi, najprej pojejte kakšen sendvič – v nasprotnem primeru lahko morda naredite kaj, kar boste pozneje obžalovali.

PREBERITE ŠE: Zakaj moramo ugasniti telefon, ko gremo na letalo?

b30ca5510aff6188140bfc5e34e863e3 5+ navad ljudi, ki znajo odlično varčevati shutterstock_465641987 Perzeidi 2017: nočni spektakel zvezdnih utrinkov natgeo4-1100x733 National Geographic: najboljše popotniške fotografije 2017 Screen Shot 2017-08-02 at 11.41.09 copy In a Heartbeat: kratki animirani film, ob katerem boste zajokali ·