shutterstock_572624215
V zraku · odnosi

Zelo pogosto se zgodi, da moški po spolnem odnosu obležijo kot ranjene srne in občasno tudi zaspijo. Veliko žensk si to jemlje preveč osebno in razloge za to početje pripišejo vsemu drugemu kot pa dejanskemu razlogu. Če si ti ena od teh, pozorno preberi članek, saj boš ugotovila, da ni vse tako črno-belo kot je videti.

Če tvoj partner zaspi po tem, ko se ljubita, te to ne sme užaliti. Moški takoj po spolnem odnosu namreč odtavajo v svet sanj zaradi različnih razlogov, noben od njih pa ni povezan s kvaliteto vajinega odnosa ali pa uspešnostjo v postelji. Razlogi za to so naslednji.

Njegovo telo doživi preobrazbo

Moško telo je po orgazmu preplavljeno z različnimi hormoni. Seksualni terapevt David McKenzie je za portal Best Health povedal, da se v telo sprosti hormon prolaktin, ki povzroči telesno utrujenost. Ženske pa ponavadi ne doživijo orgazma med vsakim spolnim odnosom, zato po koncu še ne čutijo potrebe po tem, da takoj zaspijo.

Avtorja knjige “Zakaj moški po seksu zaspijo?”, Mark Leyner in Billy Goldberg, sta za Best Health razkrila še dodatno biološko razlago. Orgazem moške mišice “oropa” glikogena, ki je vir energije. In ker imajo moški po navadi več mišične mase kot ženske, so po seksu tudi bolj utrujeni od njih. Čeprav ni direktnih dokazov, ki bi pojasnili takojšnje uspavanje moških po seksu, avtorja dodajata, da se v telesu po orgazmu sprostijo hormoni oksitocin, prej omenjeni prolaktin, GABA in endorfini, ki vsi prispevajo k občutku sproščenosti in zaspanosti.


Izgubi duševno energijo

Tantrični seks se v svojem jedru osredotoča na razsvetlitev in spiritualne vidike seksa. Čez telesa v spolnem aktu tako potuje energija, ki oba dvigne na višji mentalni nivo. Orgazem tukaj predstavlja duševno prebujenje in združitev moške in ženske energije.

Avtorja pojasnjujeta, da je moški orgazem zunanji, zato se preko ejakulacije energija izgubi. Ta izguba je povezana s prefrontalno skorjo v možganih, ki po orgazmu začne manj učinkovito delovati. In ravno ta del možganov je povezan ravno z budnostjo, pozornostjo in mislimi. Po drugi strani pa je ženski orgazem notranja eksplozija energije. Zato ni čudno, da bi se po seksu še več ur pogovarjala in družila.

Enostavno se mu ne da pogovarjati

Psihologinja Laurie Betito, ki se ukvarja s seksualno terapijo, je za portal Best Health povedala, da ženske zelo rade obdelujejo in razmišljajo o svojih doživetjih, zato bi se po seksu rade pogovarjale. Ženskam je komunikacija na splošno bolj blizu, če pa moški že na splošno ni dober v komunikaciji, bo situacija po seksu še trikrat slabša.

Seksualni terapevt Ian Kerner pa je povedal, da bolj kot pogovor k čustveni navezanosti in povezanosti med partnerjema pripomore stiskanje in crkljanje po seksu. Zato, če se že ne pogovarjata, se vsaj objemita in tako skupaj zaspita.

Ne vrti se vse okoli njega

Avtor knjig o seksualnosti in psiholog Roger R. Hock v svojih delih piše, da tako moški kot ženske po seksu občutijo neko sproščenost, zadovoljstvo, toplino in utrujenost. To, da moški prvi zaspijo takoj po seksu, ni vedno resnica. Nekaterim se še bolj kot ženski paše crkljati in so te tiste, ki prve zaspijo.

Če tvoj moški po seksu vsakič zaspi se opomni, da to ne pomeni, da vajino razmerje ni močno in kvalitetno ali pa da te ne ljubi. Ravno nasprotno. Njegovo spanje lahko pokaže, da je po seksu zadovoljen in vesel ter pripravljen na počitek.


blue-2705642_1920 Kdaj je v očeh moških – dekle sanjsko?! In na kaj moški “palijo”?! men-2425121_1920 (1) 10 super simpl navad parov, ki so v odnosu srečni! couple-kissing-1779066_1920 10 noro dobrih idej za prvi zmenek – enostavno dobre ideje za dejtanje! shutterstock_514793386 To je 10 vrst libidov. Kateri je tvoj in kaj pomeni? ·