friendsgirlswedding
V zraku · odnosi

V starih časih so ženske delile prav vse. Delile so najbolj intimne in občutljive skrivnosti, skupaj so pripravljale hrano, delile svoje življenjske zgodbe. Ženske in otroci so dneve preživljali v tesni in povezani skupnosti. Tudi ko so prišli tisti dnevi v mesecu, ko so ženske še posebno občutljive in potrebujejo več miru, so se ženske zbrale v t. i. rdečem šotoru, v katerem so skrbele druga za drugo in se negovale.
Danes je vse drugače. Večina žensk živi v izolaciji, nekatere celo ločene od svojih domov, od svojih prijateljic. Zato so priložnosti in čas, ki ga lahko preživijo skupaj, zelo omejeni. Kar je žalostno, saj večina žensk v resnici pogreša to zdravilno, tolažilno in negovalno moč, ki si jo lahko ponujajo samo ženske.

Ženske so tiste, ki skoraj v celoti prevzamejo breme vzgoje in nege otrok, so partnerice, pomočnice, organizatorke, odločevalke … One so tiste, ki združujejo mlajše in starejše generacije. Zato je njihovo dobro počutje ključnega pomena. 

Največjo moč in razumevanje najdejo ravno v svoji ženski družbi. V družbi prijateljic, sorodnic, s katerimi delijo svoje sanje in cilje. Zaradi teh vezi, ki jim ponujajo čustveno in duševno podporo, so lahko boljše žene in matere. 

Moč ženskega prijateljstva je nenadomestljiva

Prijatelji vedno verjamejo v nas in nam ponudijo uho, ki sliši, ramo, na katero se lahko naslonimo, in večno podporo, zaradi katere postajamo vedno boljši. Kot pravi Louise Bernikow, obstaja med ženskami posebna vez, ki jih povezuje na duševni ravni, in ta jih opogumlja in jim daje podporo iz dneva v dan. Ženske vedo, da se na svoje prijateljice lahko zanesejo, da jih bodo vedno potegnile iz še tako težkih in globokih okoliščin, ki jih prinese življenje. 

Kako prijateljstvo zmanjšuje stres

Raziskave so ugotovile, da se ženske na stres odzovejo drugače kot moški. Jasno je, da ima stres na zdravje številne negativne učinke. Ob stresu se sprošča hormon kortizol. Oksitocin, hormon sreče in ljubezni, je tisti hormon, zaradi katerega se lahko povezujemo, ljubimo, smo srečni, sproščeni in zmožni empatije.  

Moški in ženske se različno spopadamo s stresom. Kot poudarja dr. Shelley Taylor, se ženske v stresnih trenutkih po tolažbo in pomoč obrnemo v prijateljicam, družini, sorodnikom, medtem ko se moški izolirajo in težke trenutke preživijo sami, v tišini.

Sestrstvo

James Fonda pravi, da so ženska prijateljstva precej drugačna od moških. Odnosi med ženskami so intimnejši, ženske med seboj delijo prav vse, so razgaljene, iskrene in predane. Zaradi te narave odnosov se v njihovih interakcijah sprožajo številni dobri, zdravi in protistresni hormoni. Sestrstvo je še kako živo in nujno potrebno za zdravo življenje vseh žensk. Zato, dekleta, pojdite na tiste dolge večerne pijačke, vzemite si čas za dolge telefonske pogovore, hodite na sprehode oziroma se družite, kakor vam najbolj ugaja!

shutterstock_597490313 5 načinov, da zacelite zlomljeno srce: tako boste najlažje preboleli razhod shutterstock_254876533 Način, kako oseba odide iz tvojega življenja, o njej pove več kot karkoli drugega … samantha-gades-xB_2jdGbSF0-unsplash To VSI delamo narobe: 5 najpogostejših napak, ki jih naredimo, ko začenjamo novo razmerje man-under-the-bridge-2221879 10 znakov resnično močnega moškega: prava moč je čustvena moč! · ·