Plavajoče domovanje Wayna Adamsa in Catherine King je živ organizem, ki še vedno raste.
Utrip mesta · destinacija

Potem, ko sta se Kanadčana Wayne Adams in Catherine King nasitila mestnega življenja ter stalnega vrveža in stres, ki ga je spremljal, sta leta 1992 s svojima dvema otrokoma pobrala šila in kopita in se preselila v divjino, točneje na obalo pri Tofinu v Britanski Kolumbiji. Tam sta si na splavu na 12 ploščadih v 20 letih zgradila samozadostni plavajoči dom, ki ni priključen na nobeno omrežje. Ne na električno, ne na vodno, ne na plinsko.

Wayne Adams (66) in Catherine King (59) nista običajen par. Običajen par pač ne gradi 20 let doma in vrta na splavu. V vseh teh letih sta naredila ducat ploščadi, na katerih stojijo razne lesene konstrukcije. V tej pravi mali vasici tako najdemo bivalne prostore, 5 toplih gred (tu rastejo različne vrste sadja in zelenjave), umetniško galerijo in studio, svetilnik (prostor za goste) in kokošnjak (tega sta zaradi porasta plenilcev opustila), mesto pa se našlo tudi za plesišče. Med seboj so platforme povezane z lesenimi stezicami.

Objekti so odeti v živopisne barve in že zaradi tega pritegnejo pozornost, a ostro oko vidi, da gre za izjemno kompleksno strukturo, za pravi plavajoči raj, atrakcijo, ki se je ne bi branil niti Disneyland. Zasidrano kraljestvo je samozadostno in s 40 ari zemlje za obdelavo. Vodo zakonca pridobivata iz sladkovodnega slapa, ki je na drugi strani zaliva, pozimi pa si pomagata z zbiranjem deževnice, ki jo uporabljata za kuhanje in pitje. Elektriko jima daje fotovoltaični generator, pred tem pa je za to skrbelo 14 solarnih panelov (ti so se nedavno pokvarili). Na posestvu poleg cvetja mrgoli glinenih posod in njunih umetnin (npr. kipci iz slonovine), ki so poleg vodenih ogledov po svetu v malem njun glavni vir zaslužka. Prodajata jih v Tofinu, pol ure vožnje proč.

PREBERITE ŠE: Nika Zupanc navdušila Japonce z novo linijo dodatkov za dom

Sliši se sanjsko, a tudi takšno življenje prinaša skrbi. Verjeli ali ne, Adamu, ki je tudi kipar, in Catherine, ki je slikarka, plesalka, pisateljica in glasbenica, sivih las ne povzročajo kakšne velike živali, kot so volkovi ali jeleni, sicer njuni sosedje, tudi vidre ali ptiči ne. Največi trn v peti so jima podgane, ki načenjajo temelje njunega doma. Kljub temu imata vse pod kontrolo in bosta vesela vašega obiska, če boste kdaj na njunih koncih.

Plavajoče domovanje Wayna Adamsa in Catherine King je živ organizem, ki še vedno raste.Odpri galerijo
Kaj ljudem po svetu v življenju pomeni največ? Kaj Slovencem in ljudem v ostalim državah sveta v življenju pomeni največ? #infografika Screen Shot 2015-04-29 at 11.50.06 Najstarejši posnetki Londona so na voljo na YouTubu Seven Hotel Znani hoteli iz znanih filmov, ki jih lahko dejansko obiščete