39379574_575664319516548_3592989410120957952_n
V zraku · buzz buzz

31. avgusta letos mineva že 21 let, odkar je tragično preminila kraljica ljudskih src, britanska princesa Diana. Že v času svojega zakona s princem Charlesom je bila pod drobnogledom medijev, zanimanje zanjo pa ni ugasnilo ne po ločitvi od princa leta 1996 ne po njeni smrti v prometni nesreči v Parizu avgusta 1997. Ta še danes buri duhove in je snov številnih teorij zarote, ki pridejo na plan prav ob obletnici njene smrti. A mi tokrat ne bomo govorili o teorijah zarote. Pripravili smo zanimiva dejstva o princesi Diani, ki jih prav gotovo še niste poznali.

Preberite si nekaj zanimivosti o princesi Diani, za katere prav gotovo še niste vedeli.

Diana se je šolala doma do 9. leta.

Takrat je bilo v navadi, da so se otroci iz višjega razreda šolali doma. Po ločitvi staršev so Diano vpisali v Riddlesworth Hall v Norfolku, kjer je prebivala njena družina. Z 12. leti so jo poslali v ekskluziven internat West Heath School.

Ni bila med najboljšimi učenci.

Po tem, ko je padla na dveh izpitih, je Diana zapustila West Heath School. Oče jo je vpisal v švedsko dekliško šolo, a Diana tam ni zdržala dolgo.

Diana je bila vzgojiteljica.

Ko je Diana zapustila švedsko dekliško šolo, je delala kot čistilka in kot varuška. Nato je dobila službo na Young England School.

Želela je postati baletka.

Kot otrok je hodila na balet, a je kmalu postalo previsoka. Njena ljubezen do klasičnega plesa ni nikoli zbledela. Postala je podpornica baletne šole English National Ballet in to ostala do smrti.

Njena babica Ruth Fermoy je bila dvorna dama kraljice matere.

Lady Fermoy je služila kraljevi družini skoraj 40 let. Bila je dobra prijateljice kraljice Elizabete, kraljice matere, in mnogi so mnenja, da sta prav onidve ‘krivi’ za zakonsko zvezo njunih vnukov. Sami sta to zanikali, Diana pa naj sploh ne bi govorila z lady Fermoy, ki je umrla leta 1993.

Njena sestra je hodila s princem Charlesom.

Še preden je Charles spoznal Diano, je bil v romantičnem razmerju z njeno sestro lady Sarah Spencer. Z Diano sta se tako spoznala na družinskem srečanju, stara je bila 16 let.

S princem Charlesom se je zaročila pri 19 letih, poročila pa pri 20.

Princ, ki je bil od Diane starejši 12 let, je bil pod neznanskim pritiskom, da si najde nevesto.

Diana je zaročni prstan izbrala kar iz kataloga.

Čeprav so kraljevi zaročni prstani po navadi narejeni po meri, je Diana svojega izbrala iz kataloga za nakit Garrard. Prstan sestavlja 14 diamantov, ki obkrožajo 12-karatni safir. Danes je prstan v lasti Kate Middleton.

PREBERITE ŠE: Kaj se bo zgodilo, ko umre kraljica?

Težka, skoraj 8 metrov dolga vlečka na njeni poročni obleki, je bila najdaljša v vsej kraljevi zgodovini.

Poročno obleko Diane je krasilo kar 10 tisoč biserov, razne vezenine in bleščice. Diano je tako imela vaje hoje v poročni obleki.

Diana je prelomila tradicijo poročnih zaobljub kraljeve družine.

Diana je iz svojih poročnih zaobljub izpustila zaobljubo, da bo svojega moža ‘ubogala’. Tri desetletja pozneje je Kate Middleton naredila enako.

Njena najljubša sladica je bila kruhov puding.

Osebni kuhar princese Diane Darren McGrady je povedal, da je Diana večkrat prišla v kuhinjo, ko je pripravljal kruhov puding in pojedla rozine z vrha sladice.

Sinova je poskušala vzgajati čim manj kraljevsko.

Princesa Diana je sinova peljala v McDonald’s, klinike, kjer zdravijo aids, v zavetišča za brezdomce in v zabaviščne parke.

Njena najljubša barva je bila roza.

Diano smo lahko pogosto videli v različnih odtenkih roza barve.

Njena nečakinja ji je zelo podobna.

Lady Kitty, hči Dianinega mlajšega brata Charlesa Spencerja, je pokojni princesi zares podobna.

Bila je predana botra.

Diana je imela tudi krščenko Domenico Lawson z Downovim sindromom, ki je danes stara 22 let.

Na dražbo je dala kar 79 svojih oblek in zbrala 5,67 milijona ameriških dolarjev za dobrodelne organizacije, ki se borijo proti aidsu in raku.

Princ William je bil tisti, ki je mami predlagal, da lahko proda svoje obleke in tako dobi denar za dobrodelne organizacije. Pri Christie’s New York so imeli dražbo dva dni pred njeno smrtjo.

Princesa Diana je pokopana na otoku.

Otok se nahaja na sredini jezera Oval Lake na posesti Althorp Parka, ki je dom njene družine. Diana naj bi bila sicer pokopana v cerkvi z ostalimi člani družine Spencer, a so se pozneje odločili, da bodo njenim posmrtnim ostankom namenili bolj zasebno lokacijo.


skrivnostne zgodovinske fotografije 10 skrivnostnih zgodovinskih fotografij, ki jih ni moč razložiti najbogatejši monarhi na svetu To so najbogatejši monarhi na svetu to-grandmother-s-house-we-go-1992-stills-mary-kate-and-ashley-olsen-13981083-2560-1682 Zakaj je sestra vaša najboljša prijateljica? 20 stvari, ki jih razume le ona. Pes zna brati misli Ste vedeli, da zna pes brati vaše misli? · · · · · ·