shutterstock_1355109323
Koronavirus · Utrip mesta · zdravje & lepota

Predvsem ljudje sami smo s svojim početjem najpomembnejši dejavnik pri širjenju virusov. Z upoštevanjem teh osnovnih navodil pa bomo njihovo širjenje uspešno premagali.

Prihod koronavirusa je povzročil tisto, česar smo se najbolj bali: paniko. Panika ni potrebna, je pa potrebna doslednost in strogo upoštevanje navodil za primer tovrstnih okužb. Če bomo ta ignorirali, se bo virus širil še hitreje in še težje ga bo zajeziti! Veliko je tudi v naših navadah, ki jih na žalost ne moremo spremeniti čez noč. V to se prištevata redno umivanje rok in kulturno pokrivanje ust pri kašljanju in kihanju.

V Sloveniji je v trenutku, ko nastaja ta članek, potrjenih 36 primerov okužbe, število pa bo zagotovo še naraslo. Na nas je torej, kako dobro nam bo uspelo zajeziti nove okužbe. Tako pristojne ustanove kot mi lahko prispevamo k temu, da bo število obolelih čim manjše. To lahko storimo z upoštevanjem nekaterih osnovnih napotkov, ki smo jih v teh dneh slišali že velikokrat. Saj veste, kako gre tisti rek: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Poskrbimo za osebno higieno

Nikoli ne moremo biti 100-odstotno prepričani, da je vse okoli nas čisto. Ljudje se dotikamo različnih stvari, nekaterih pa za higieno na žalost ne briga. Zato je pomembno, da si po dotikanju kljuk, stikal, gumbov na javnih mestih … redno umivamo roke. Umivanje naj traja vsaj 20 sekund, pri tem pa namilimo in zdrgnemo celotno dlan ter vsak prst posebej. Umivamo se lahko tudi z milom, ki virusov in bakterij sicer ne pobije, jih pa učinkovito odplakne. Alkoholno razkužilo (koncentracija vsaj 60 odstotkov) jih sicer uniči, a redna uporaba alkoholnih razkužil bo našo kožo pošteno izsušila.

Pametno se je tudi navaditi, da se z golimi prsti ne dotikamo oči, nosu in ust, pa četudi nas srbi oziroma nikakor ne moremo obrniti naslednje strani v časopisu. Dotikanje obraza je namreč eden izmed glavnih vzrokov za okužbo.

Poskušajmo ohraniti razdaljo od osebe, ki je vidno bolna

Že res, da ne moremo zagotovo vedeti, kaj točno tare osebo pred nami, a če kaže vidne znake gripe ali prehlada (kašljanje in kihanje), se je pametno od nje malce umakniti. Le tako bomo preprečili morebitno okužbo. Če tudi sami kašljamo, moramo na vsak način preprečiti širjenje bolezni po zraku (torej s kašljanjem). To lahko ublažimo s kašljanjem v rokav, ki bo prestregel vse kapljice kašlja, ki bi se sicer lahko znašle v zraku. Izogibamo se tudi dotikanja predmetov, ki se jih dotikajo tudi drugi.

Če smo bolni, ostanimo doma

Da smo okuženi z novim koronavirusom, lahko sklepamo ob pojavu vročine in suhega kašlja. K temu dodamo še občutek utrujenosti in oteženo dihanje. V tem primeru obvezno ostanemo doma in se izogibamo stikov z družinskimi člani. Nemudoma kontaktiramo osebnega zdravnika, ki nas bo napotil do bližnjega zbirnega centra. Nikakor ne smemo samoiniciativno odhajati do zdravnika ali zbirnega centra in se mešati med ljudi v čakalnici.

Upoštevanje teh navodil je ključnega pomena za preprečevanje širjenja okužbe, pa vendar je v Sloveniji kar nekaj oseb ta osnovna pravila prekršilo. S takšnim nespametnim početjem, kot je direkten odhod k zdravniku brez predhodnega dogovora, omogočimo, da se okuži še več ljudi.

Maske niso najboljša rešitev (za zdrave ljudi)

Še en fenomen, ki se je zgodil zaradi koronavirusa, je domače kopičenje zaščitnih mask. Tu je spet treba poudariti, da nam maske, če smo zdravi, ne bodo pomagale popolnoma nič. Običajne kirurške maske zdržijo le nekaj ur, preden se zaradi dihanja navlažijo in postanejo idealno okolje za razvoj bakterij. Maske pridejo v poštev le za že bolne posameznike, saj omogočajo dodatno pregrado pri preprečevanju širjenja okužbe s kašljem.

Če je potreba po uporabi maske (torej, da smo že okuženi), so najprimernejše tiste z oznako N95 (zmožne so blokirati 95 odstotkov drobnih delcev). Nikakor pa jih ne smemo brezglavo kupovati zaradi zaloge. S tem manjšamo zaloge mask na trgu, zaradi česar jim cena astronomsko naraste. Zdravniki, ki te maske nujno potrebujejo, pa do njih nimajo dostopa. Torej lahko z delanjem zalog naredimo veliko več škode kot koristi.

Mesečna zaloga za morebiten množični izbruh?

Zakaj pa ne? Koronavirus je pošteno ohromil Italijo, ki je v popolni karanteni. Več kot očitno si oblasti pospešeno prizadevajo, da se okužba zajezi. Če pride tudi pri nas do množičnega izbruha (če torej ljudje ne bodo upoštevali vseh predpisanih navodil), se lahko podobno zgodi tudi v Sloveniji.

Nakup nekaterih zalog hrane in zdravil za en mesec ni tako slaba ideja. S tem bomo napolnili želodčke tudi, če smo okuženi in v domači izolaciji. Tako smo tudi spoštljivi do trgovcev, saj je tovrstno zalogo najbolje kupovati takrat, ko smo še zdravi. Ljudje za blagajno vsak dan izpostavljajo svoje zdravje zato, da lahko mi nakupujemo. Bodimo do njih pošteni.

Poskusimo preložiti počitnice

Četudi smo počitnice v Italiji pričakovali že od lanskega leta, jih raje za nekaj časa prestavimo. Enako velja za vse druge problematične destinacije, ki jih najdete tukaj.

Bodimo obveščeni

Čeprav novice trenutno niso najbolj spodbudne in bi jih bilo najlažje ignorirati, pa je pomembno vedeti, kaj se dogaja po svetu in v naši bližini. Treba je slediti vsem novim napotkom uradnih ustanov tako pri nas kot v tujini, saj bomo le tako nabrali dovolj znanja, da bomo virus uspešno premagali. Nič ne škodi, če spremljamo tudi tuje verodostojne medije.

Kar se tiče cepiva, se je razvoja lotilo ogromno laboratorijev po svetu. Čeprav gre znanstvenikom pri razvoju cepiva precej dobro, smo od njega oddaljeni vsaj še kakšno leto. Zanimanje za njegov razvoj je seveda veliko, saj koronavirus ne samo vpliva na zdravje in počutje ljudi, temveč je hudo ohromil tudi gospodarstvo in turizem.

Koronavirus je ogromen test za nas vse. Uči nas, kako moramo ravnati, kadar zunaj razsajajo virusi. Pa ne samo koronavirusi, temveč tudi virus gripe, prehlada in preostali. Zgoraj omenjena navodila o umivanju rok in pozornosti, da z nespametnim početjem ne okužimo preostalih, veljajo namreč za vse nalezljive bolezni. Iz trenutne situacije se lahko torej marsikaj naučimo! Upamo le, da ta lekcija ne bo zahtevala preveč žrtev!

Zaščitna maska Guardian G-VOLT Guardian G-VOLT je zaščitna maska, ki sama sebe sterilizira roland-hechanova-1eedDSknxoY-unsplash Grozljive posledice sedenja: kaj se zgodi s tvojim telesom, če 3 ure ne vstaneš QUITTR-PHOTO-6 Quittr: cigaretnica, ki vas nauči prenehati kaditi shutterstock_1630991236 23-krat bolj smrtonosen kot gripa! Dame in gospodje, to je koronavirus SARS-CoV-2 · · · ·