Utrip mesta · arhitektura

Nizozemski studio Wessels Boer je eno izmed še preostalih t. i. “Dime house” spremenil v živo pripovedovalko. Domiselna instalacija izrezanih skulptur namreč z drugačnim pristopom tipografije povzema več stoletij stare zgodbe.

“Dime house” je leta 1968 kot prvi socialni stanovanjski projekt na Nizozemskem ustanovila združba Building Society for Home Ownership (BVEW). Po idejni zamisli takratne skupine idealističnih delavcev so stanovalci plačevali 10 centov (1 dime) na teden.

Majhne hiške, skrivajoče se za opečnatim zidom, lahko najdemo v neposredni bližini amsterdamske Mauritskade. Prej skorajda neopazna arhitektura zgodovinske vrednosti, je sedaj dobila novo podobo. Umetnica Marjet Wessels Boer iz studia Wessels Boer je namreč ravno preprosto pregrado spremenila v edinstveno umetniško delo.

Uporabila je koncept tipografije, izvirno nanašajoč na časopis članov BVEW, in ustvarila zbirko iz aluminija izrezljane silhuete najrazličnejših simbolov, popredalčkane znotraj opečnatega pročelja in označene s hišnimi številkami trenutnih stanovalcev. S tem je ustvarila poučno urbano intervecijo, ki skozi tipografsko umetnost pripoveduje osebne in zgodovinske spomine življenja v “Dime house”. Zgodbe si lahko podrobneje preberete tukaj.

1 Prenova znamenite rezidence v Kaliforniji vila4 Sodobna arhitektura briše meje med zunanjostjo in notranjostjo Moderen dom, zgrajen na ohlajeni lavi · · · ·