Budapest roofs
Utrip mesta · destinacija

Eden najstarejših evropskih zooloških vrtov velja tudi za pravi arhitekturni biser in je eden redkih, ki leži kar v centru mesta. Svoja vrata, ki so postala ena od najbolj fotografiranih znamenitosti madžarskega glavnega mesta, je odprl leta 1866.

Že dve leti kasneje je živalski vrt dobil prvi dve eksotični živali, žirafi, ki sta svoj novi dom v Budimpešti dobili po posredovanju cesarice Elizabete, ki je oboževala Madžarsko. Razdejanje druge svetovne vojne je preživelo le 15 živali, težki časi pa so se ZOO-ju pisali tudi v času komunizma.

PREBERITE ŠE: Živalski vrtovi v mestih: Berlin, Nemčija #3

Šele leta 1994 so začeli s temeljito obnovo in danes je zoološki park večji in modernejši, raziskovalni center pa je ponosen na svoje dosežke, predvsem na prvo rojstvo nosorogov v ujetništvu z umetno oploditvijo. Aprila letos so poleg živalskega vrta odprli Holnemvolt Park, tematski park, kjer lahko obiskovalci opazujejo ali celo vzpostavijo kontakt z večino eksotičnih (emuji, flamingi, noji) in domačih (poniji, alpake, lame, koze, ovce) živali, zabavajo pa se lahko tudi z vožnjo na vrtiljaku, vlakcu smrti, v pravljičnem čolnu ali se sprehodijo po začaranem gradu.

Leta 2016 bo budimpeštanski zoološki vrt praznoval 150. obletnico, za pomembni jubilej pa obljubljajo, da bodo področje parka še razširili in več kot milijonu obiskovalcev letno pripravili še dodatna presenečenja.


destinacija_berlin_zoo Živalski vrtovi v mestih: Berlin, Nemčija #3 destinacija_3_DUNAJ_foto_Daniel_Zupanc_Zoobilder2 Živalski vrtovi v mestih: Dunaj, Avstrija #2 destinacija_13_PRAGA_irafa_jaroslav imek Živalski vrtovi v mestih: Praga, Češka #1 dv2074026 Katere letalske družbe potniku ponujajo največ prostora za noge? (infografika) · ·