_AP50670
Kulturni izbor · glasba

V evrovizijski dvorani na Dunaju se je odvil jubilejni 60. evrovizijski spektakel, letošnji moto pa je bil “Gradimo mostove”. Zmaga je odšla na Švedsko, ki jo je zastopal Måns Zelmerlöw s skladbo Heroes. Slovenija, ki jo je zastopal duo Maraaya, se je uvrstila na štirinajsto mesto.

Na Dunaju v dvorani Stadhalle v Avstriji se je končalo jubilejno 60. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2015. Zmagala je Švedska s skladbo “Heroes”. Na drugo mesto se je uvrstila Rusija (Polina Gagarina s skladbo “A Million Voices”), na tretje pa Italija (Il Volo s skladbo “Grande Amore”).

Poleg dvajsetih predstavnic, ki so si vstopnico za finale priborile v dveh zaporednih predizborih, so se nocoj več kot 100 milijonom gledalcev po vsem svetu predstavile še predstavnice velikih petih – držav, ki jim zaradi moči pripada avtomatska predstavitev v finalu. Prvič pa je v tekmovanju za Pesem Evrovizije 2015 nastopila tudi Avstralija.
Prireditev so gostile tri priljubljene avstrijske TV-voditeljice: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun in Alice Tumler, v zeleni sobi pa nastopajoče spodbujala lanskoletna zmagovalka Conchita Wurst.

PREBERITE ŠE: Evrovizija 2015 – finalni večer izbora za Pesem Evrovizije 2015

Slovenijo je na Dunaju zastopal duo Maraaya s skladbo “Here For You”, na odru pa ju je spremljala violinistka Lara Balodis Slekovec, ki si je na Twitterju prislužila “hashtag” #airviolin. Prav Maraaya je dunajski finale tudi odprla, sledile pa so ji Francija, Izrael, Estonija, Velika Britanija, Armenija, Litva, Srbija, Norveška, Švedska, Ciper, Avstralija, Belgija, Avstrija, Grčija, Črna gora, Nemčija, Poljska, Latvija, Romunija, Španija, Madžarska, Gruzija, Azerbajdžan, Rusija, Albanija in Italija.

Največ točk je Slovenija dobila od Makedonije (osem točk), Izrael nam je podaril šest točk, Srbija pet točk, Litva in Črna gora štiri točke, Azerbajdžan in Latvija tri točke, Islandija dve točki ter Finska, Švedska, Poljska ter Norveška po eno točko. Na koncu se je Slovenija uvrstila na štirinajsto mesto.

Evrovizija se je letos uvrstila v Guinessovo knjigo rekordov kot najdlje trajajoč glasbeni festival na svetu.

PicMonkey Collageeurovision Evrovizija 2015 – finalni večer izbora za Pesem Evrovizije 2015 max romeo Overjam International Reggae Festival bo letos v Tolminu gostil Maxa Romea in Capletona Manu-Chaoocver Koncert: Manu Chao in La Ventura – revolucionar ritma in besed v Kopru Praznik_glasbe Praznik glasbe – Ljubljana – dan namenjen le glasbi