znane osebnosti ki so nas zapustile v 2018
V zraku · buzz buzz

Katere znane osebnosti nam je vzelo leto 2018? Od koga vse smo se poslovili?

Kdo so znani in slavni, ki so se v letu 2018 poslovili s tega sveta?

France Gall, 7. januar 2018

Francoska popglasbenica je s svojimi skladbami zaslovela že v najstniških letih. V svoji karieri je sodelovala tudi z legendarnim Sergem Gainsbourgom. Poleg evrovizijske uspešnice Poupee de cire, poupee de son jo poznamo tudi po pesmi Ella elle l’a, ki jo je pevka posvetila Elli Fitzgerald.

Dolores O’Riordan, 15. januar 2018

Za pevko zasedbe The Cranberries, ki velja za eno najuspešnejših skupin devetdesetih, je bila usodna utopitev zaradi alkoholiziranosti.

Ingvar Kamprad, 27. januar 2018

Letos se je poslovil tudi ustanovitelj švedskega pohištvenega giganta, Ikee. Ustanovil jo je, ko mu je bilo le 17 let, delal pa je vse do svoje smrti.

Hubert de Givenchy, 10. marec 2018

V 92. letu se je poslovil francoski modni oblikovalec, ki je skrbel za videz številnih lepotic, med drugim igralke Audrey Hepburn in prve dame Jackie Kennedy. Audrey Hepburn je bila tudi njegova muza in prijateljica, zahvaljujoč njej pa so njegovi dizajni obnoreli ves svet.

Stephen Hawking, 14. marec 2018

Ko so slavnega teoretičnega fizika pri 21. letih prvič diagnosticirali z ALS (amiotrofično lateralno sklerozo), so mu dali le nekaj let življenja. Petdeset let pozneje je svet izgubil ne le enega največjih umov naše dobe, ampak tudi navdihujočega človeka z velikim smislom za humor.

Miloš Forman, 13. april 2018

Letos smo se med drugimi poslovili tudi od češkega režiserja, ki je dosegel svetovno slavo in uspeh v Hollywoodyu v času, ko je bila to prava redkost. Posnel je več filmskih mojstrovin, med drugim Let nad kukavičjim gnezdom, Ljudstvo proti Larryju Flyntu, Amadeus in Mož z Lune.

Barbara Bush, 17. april 2018

V 92. letu se je poslovila nekdanja prva dama ZDA in mati predsednika Busha mlajšega. Tako je bila druga v zgodovini, ki je bila obenem prva dama in tudi mati kasnejšega predsednika.

Avicii, 20. april 2018

Smrt švedskega didžeja, 29-letnega Tima Berglinga, bolj znanega pod umetniškim imenom Avicii, je aprila letos pretresla svet. Svetovno znani glasbenik je v svoji karieri ustvaril več elektronskih uspešnic, med njimi izstopajo predvsem Levels, Wake Me Up in Hey Brother.

Kate Spade, 5. junij 2018

Modna oblikovaka Katherine Noel Brosnahan, bolj znan kot Kate Spade, je umrla stara 56 let. Zaslovela je s torbicami, kasneje pa je v svoj nabor dodala še nakit, oblačila in dišave.

Anthony Bourdain, 8. junij 2018

Kuharski mojster si je v 62. letu starosti sodil sam. Njegove televizijske oddaje in knjige so ljudem pomagale, da spremenijo svoje mišljenje o hrani, potovanjih in samih sebi. Najbolj znana televizijska oddaja je prav gotovo No Reservation (Brez rezervacije).

Aretha Franklin, 16. junij 2018

Ameriška pevka, igralka, pianistka in aktivistka za človekove pravice , kraljica soula, je v svoji več kot šestdesetletni karieri ustvarila 112 singlov, ki so se uvrstili na Billboardove lestvice, kar je rekord za ženske izvajalke. Prejela je 18 grammyjev, prav tako pa je bila kot prva ženska sprejeta v Hram slavnih rock’n’rolla.

XXXTentacion, 18. junij 2018

Letos so na Floridi ubili 20-letnega ameriškega raperja, ki je veljal za enega izmed najobetavnejših zvezdnikov tega žanra. Veljal je za enega najbolj kontroverznih raparjev, v času smrti pa mu je pretilo več ovadb.

Oliver Dragojević, 29. julij 2018

Po bitki z rakom na pljučih je letos v 71. letu starosti umrl tudi legendarni hrvaški glasbenik. Je eden redkih balkanskih glasbenikov, ki je imel priložnost nastopiti v Carnegie Hall v New Yorku, v londonskem Royal Alber Hallu, v sydneyjski opera in v Olympii v Parizu.

Kofi Annan, 18. avgust 2018

Nekdanji generalni sekretar ZN in prejemnik Nobelove nagrade za mir se je po kratki bolezni poslovil v starosti 80 let. Bil je prvi temnopolti Afričan, ki je kadarkoli zasegel ta položaj.

John McCain, 25. avgust 2018

Ameriški republikanski senator, ki je veljal za ameriškega junaka, je zadnja leta bolehal za rakom na možganih. Umrl je v starosti 81 let.

Burt Reynolds, 6. september 2018

Letos je za posledicami srčne kapi umrl umrl tudi hollywoodski igralec, ki je veljal za pravega zapeljivca. Njegovi najbolj znani filmi so Odrešitev, Smokey in bandit ter Vroče noči. Med drugim je zavrniul vlogo Jamesa Bonda, vlogo Han Sola, prav tako pa tudi glavno moško vlogo v Čednem dekletu.

Mac Miller, 7. september 2018

Za priljubljenega ameriškega raperja, ki je svetovno slavo dosegel s pesmijo The Way, naj bi bil usoden prevelik odmerek mamil. Svoj zadnji album je izdal le dober mesec pred smrtjo, star je bil 26 let.

Charles Aznavour, 1. oktober 2018

Francoski šansonjer in igralec, znan tudi kot ‘francoski Frank Sinatra’ je umrl v 95. letu starosti. Prodal je več kot 100 milijonov plošč, med njegove največje uspešnice pa sodijo She, Emmenez-moi, Hier encore, Le Temps, La Bohème in druge.

Montserrat Caballé, 6. oktober 2018

Svetovno znana španska sopranistka se je poslovila v 85 letu starosti. Svetovno slavo ji je prinesla uspešnica Barcelona, ki jo je odpela v duetu s Freddiejem Mercuryjem.

Milena Dravič, 14. oktober 2018

V starosti 78 let se je letos poslovila legenda jugoslovanskega filma. Med njenimi najvidnejšimi filmi so Bitka na Neretvi, Sutjeska, Kozara in Peščeni grad.

Stan Lee, 12. november 2018

Ljubitelje Marvelovega vesolja je letos v začetku novembra pretresla novice, da je umr oče stripovski likov, kot so Človek pajek, neverjetni Hulk, Iron Man, Možje X in mnogih drugih. Med drugim se je pojavil v prav vsakem filmu, v katerem so nastopali njegovi junaki, pa tudi če le za nekaj sekund.

Bernardo Bertolucci, 26. november 2018

Bernardo Bertolucci, režiser kultnih filmov, kot sta Zadnji tango v Parizu (1972) in Konformist (1970) ter prejemnik prestižne filmske nagrade oskar za film Zadnji kitajski cesar (1987), je po dolgi bolezni umrl v 77. letu starosti. V karieri, ki sega tja na začetek 60. let prejšnjega stoletja, je postal ključna figura italijanskega novega vala (poleg Antonionija, Fellinija in Pasolinija), uspeh pa je s filmom Zadnji kitajski cesar dosegel tudi v Hollywoodu. Film je prejel kar 9 oskarjev, tudi oskarja za najboljši film in oskarja za najboljšo režijo.

George H.W. Bush, 30. november 2018

Življenje pa se je letos izteklo tudi 41. predsedniku ZDA (predsednik je bil med letoma 1989 in 1993). Oče predsednika Georga Busha ml. je umrl le dobrih osem mesecev po smrti svoje žene Barbare.

V Sloveniji so se letos poslovili igralka Štefka Drolc (25. junij), slovenski ilustrator in stripar Miki Muster (7. maj), glasbenik in pesnik ter soustanovitelj kultnih Nietov Aleš Črešnovar (23. november), igralka in pevka Katja Levstik (17. oktober), pesnik in akademik Ciril Zlobec (24. avgust), slovenska kantavtorica Katarina Avbar (8. marec), slovenski pisatelj Alojz Rebula (23. oktober), legendarni športni novinar Tugo Klasinc (7. januar), slovenski dramski igralec Andrej Nahtigal (21. marec) in drugi.


shutterstock_567962668 Kaj smo v letu 2018 najpogosteje iskali na največji spletni strani za odrasle? shutterstock_444483772 S tem nasvetom milijarderja Warrena Buffetta lahko povečate svoje premoženje za 50 % shutterstock_609949088 Ideje za božična darila 2018: vroča darila za najbolj poredne google iskanje 2018 Leto 2018 v iskanju: kaj smo na Googlu najpogosteje iskali Slovenci? · · · ·