shutterstock_667646575
V zraku · odnosi

Nekaterim ljudem se zdi nemogoče, da bi ohranili dober odnos z bivšim partnerjem. So pa tudi takšni bivši pari, ki menijo, da razpad zveze pomeni zgolj novo poglavje za njun odnos – tu govorimo o spolnih odnosih. Je takšna vrsta intime sploh zdrava po tem, ko sta zaključila svoje ljubezensko razmerje?

Ni pravila, kako zaključiti razmerje, da ostaneta v dobrih odnosih. Vsak par najde lastno pot, kako ljubezenski odnos zaključiti ali pač nadaljevati, a malo drugače. S spolnimi odnosi. Vprašanje je, ali je takšna intima sploh zdrava? Odgovor ponuja študija, objavljena v Archives of Sexual Behavior, v kateri znanstveniki ugotavljajo, da morda ta ideja niti ni slaba, kot se nam na prvi pogled morda zdi, saj naj ne bi vplivala na vajin nadaljnji odnos.

Stephanie Spielmann, vodja študije, je skupaj s svojo ekipo izvedla dve študiji. V eni študiji so analizirali 113 udeležencev, ki so ravnokar zaključili razmerje. Dva meseca pozneje so izpolnili anketo, v kateri so znanstveniki proučevali vse, kar je povezano s trenutnim razmerjem udeležencev. Ali sta bivša imela fizični stik? So bili še vedno čustveno prizadeti? Kako so se počutili ob bivšem partnerju v postelji?

V drugi študiji je 372 sodelujočih moralo deliti izkušnje o dejanskem spolnem odnosu. Morali pa so tudi poročati, ali so bili čustveno povezani z bivšo ljubeznijo med spolnim odnosom. Na podlagi ugotovitev iz obeh študij so raziskovalci tako ugotovili, da osebe, ki so imele spolne odnose z bivšimi, niso poročale o tem, da bi ta oblika intime imela vpliv na njuno razmerje. Dobesedno naj ne bi bilo nobenega vpliva.

Raziskovalci so tako želeli proučiti, ali spolnost z bivšim partnerjem vpliva na vaša čustva. Verjetno poznate pomisleke – ‘kaj če gojim še zmeraj čustva do ljubljene osebe’, ‘morda bo spolnost ponovno prebudila čustva’… Raziskovalci pravijo, da vas ne sme skrbeti, saj izsledki iz raziskav kažejo, da bodo vaša čustva nespremenjena.


theshiningHS Ljudje, ki ostanejo prijatelji s svojimi bivšimi, so morda psihopati shutterstock_646564342 7 razpadov zvez, ki jih v svojih 20. doživi skoraj vsak 754 4 znaki, da ste prehitro vstopili v novo razmerje Trenutek, ko spoznaš, da tvoj partner ni več oseba, v katero si se zaljubila Trenutek, ko spoznaš, da tvoj partner ni več oseba, v katero si se zaljubila · · · ·