roberto-nickson-g-460874-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Približuje se čas v letu, ko je številka na tehtnici nekoliko višja kot običajno. Da, govorimo o božično-novoletnih praznikih! Prav zato je priročno vedeti, kdaj vaše telo pokuri največ kalorij …

Nova študija, objavljena v reviji Current Biology, je odkrila, v katerem delu dnevu naše telo samodejno porabi največ kalorij. Raziskovalci so želeli preveriti svojo hipotezo, da je metabolizem tesno povezan s cirkadianim ritmom, ki uravnava biološko uro kakor tudi cikle spanja in budnosti.

V raziskavi je sodelovalo le 7 posameznikov. Ekipa znanstvenikov je pod drobnogled vzela vsako najmanjšo podrobnost, od prehranjevanja do izpostavljenosti svetlobi.

Skupina moških in žensk, starih med 38 in 69 let, je 37 dni živela v laboratoriju brez interneta, telefonov, ur in oken. Na ta način je ekipi uspelo izločiti vpliv zunanjih dejavnikov.

Čas spanja udeležencev je bil vsakodnevno premaknjen za 4 ure. Cirkadiani ritmi so tako delovali na osnovi notranjih dejavnikov, raziskovalci pa so lahko natančno določili biološko jutro, popoldne in noč.

Odkrili so, da človeško telo med popoldanskim počitkom pokuri 10 % oziroma 130 kalorij več kot med nočnim spancem. Raziskovalcem na žalost ni uspelo ugotoviti, ali neprestano spreminjanje časa vadbe in prehranjevanja vpliva na porabo kalorij.


To so stvari, ki jih marihuana naredi vašem telesu in možganom. To so stvari, ki jih marihuana naredi vašem telesu in možganom XTna12c Kaj se zgodi, če se nehamo ličiti? Kakšno je popolno moško telo v različnih delih sveta? Kakšno je popolno moško telo v različnih delih sveta? Nutricionistka pojasnjuje, zakaj je včasih bolj zdravo pojesti dva burgerja kot enega. Nutricionistka pojasnjuje, zakaj je včasih bolj zdravo pojesti dva burgerja kot enega · ·