roberto-nickson-g-460874-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Približuje se čas v letu, ko je številka na tehtnici nekoliko višja kot običajno. Da, govorimo o božično-novoletnih praznikih! Prav zato je priročno vedeti, kdaj vaše telo pokuri največ kalorij …

Nova študija, objavljena v reviji Current Biology, je odkrila, v katerem delu dnevu naše telo samodejno porabi največ kalorij. Raziskovalci so želeli preveriti svojo hipotezo, da je metabolizem tesno povezan s cirkadianim ritmom, ki uravnava biološko uro kakor tudi cikle spanja in budnosti.

V raziskavi je sodelovalo le 7 posameznikov. Ekipa znanstvenikov je pod drobnogled vzela vsako najmanjšo podrobnost, od prehranjevanja do izpostavljenosti svetlobi.

Skupina moških in žensk, starih med 38 in 69 let, je 37 dni živela v laboratoriju brez interneta, telefonov, ur in oken. Na ta način je ekipi uspelo izločiti vpliv zunanjih dejavnikov.

Čas spanja udeležencev je bil vsakodnevno premaknjen za 4 ure. Cirkadiani ritmi so tako delovali na osnovi notranjih dejavnikov, raziskovalci pa so lahko natančno določili biološko jutro, popoldne in noč.

Odkrili so, da človeško telo med popoldanskim počitkom pokuri 10 % oziroma 130 kalorij več kot med nočnim spancem. Raziskovalcem na žalost ni uspelo ugotoviti, ali neprestano spreminjanje časa vadbe in prehranjevanja vpliva na porabo kalorij.


duncan-shaffer-485186-unsplash Ups! To se dogaja v tvojih možganih in telesu, ko kadiš marihuano To se zgodi, če se nehaš ličiti ... To se zgodi, če se nehaš ličiti … Kakšno je popolno moško telo v različnih delih sveta? Kakšno je popolno moško telo v različnih delih sveta? Pozabi na krompirček: zato je bolje, da naročiš DVA burgerja! Pozabi na krompirček: zato je bolje, da naročiš DVA burgerja! · ·