bqH7pMz
V zraku · buzz buzz

Selfiji so danes globoko zasidrani v naši popularni kulturi in ljudje se dandanes klasificirajo glede na slog, s katerim posnamejo selfie. In kakšen slog imaš ti? Glede na nedavno študijo oziroma raziskavo oseb, ki delajo selfije, obstajajo 3 tipi. In ne, ni vsak, ki posname selfie, narcis.

Na Brigham Young University je pet študentov raziskovalcev izvedlo raziskavo o tem kulturnem fenomenu. Uspeli jim je dokazati, da selfie presega meje samoobsedenosti, saj je pomembno orodje za dokumentiranje današnje družbe.
V študiji je sodelovalo 46 ljudi, ki so po pomembnosti razvrščali svoje razloge oziroma motivacijo za selfije. Te je raziskovalna ekipa nato ovrednotila in tako so prišli do 3 tipov ljudi, ki delajo selfije.

PREBERITE ŠE: Selfiji znanih oseb v zadnjih 100 letih #selfie

Komunikator

Če delate selfije zavoljo ‘izobraževanja’ in vključujete svojo sledilce ter družino v spletni razpravi, potem ste verjetno komunikator. Raziskovalka Maureen Elinzano je pojasnila, da so taki ljudje naklonjeni dvosmerni komunikaciji. Lena Dunham, Lady Gaga ali Anne Hathaway svoje selfije nalagajo zato, da svoje sledilce spodbujajo ali pa opominjajo na pomembna vprašanja.

View this post on Instagram

This Fab X Broad City collab is my safe space 😋

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

Avtobiograf

Avtobiografi ste tisti, ki vidite selfije kot ključno orodje, s katerim beležite pomembne dogodke – tak primer je na primer Rick Mastracchio, ki je v letu 2014 posnel epski selfie v vesolju. Raziskovalci poudarjajo, da v nasprotju s komunikatorji ne iščete nujno povratnih informacij in sodelovanja, čeprav še vedno želite, da vaše fotografije vidijo tudi drugi.

Samopromotor

Raziskovalka Harper Anderson pravi, da je ta skupina pravzaprav najmanjša. Samopromotorji radi dokumentirajo vsako stvar v svojem življenju in upajo, da bodo sebe in svoje zgodbe predstavili v čim bolj pozitivni luči.

Marc Marquez je svoj motocikel pripeljal na znameniti Streif. Marc Marquez na zamenitem Straifu strmino krotil z motociklom! maxresdefault (6) Stvari, ki so seksi pri 20. in žalostne, ko smo stare 30 Avtomobili odeti v sneg in led Ledene skulpture in vzorci, ki so jih ustvarili avtomobili Zajčki kot etui za pametni telefon Pravi zajčki kot ovitek za pametni telefon · ·