shutterstock_670216873
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ni skrivnost, da obstajajo številna pravila o prehranjevanju. Ko eno pravilo ni več hit, se pojavi že novo, ki popolnoma nasprotuje staremu. Ni jasno, čemu sploh verjeti. Verjetno vsi poznamo dobro staro pravilo, ki pravi, da je sadje najbolje jesti v jutranjih urah, popoldan pa nikakor. Znanost pravi drugače. Če ji zaupate, preverite, kdaj in koliko sadja morate jesti dnevno.

Obstajajo jedci, ki so ljubitelji zelenjave, na drugi strani pa so ljubitelji sadja. Tisti, ki so v skupini prvih, lahko po nasvetih strokovnjakov večinoma uživajo v tej hrani brez slabe vesti, a zato  morajo tisti, ki so v ‘klubu sadje’, upoštevati 1001 pravilo. Najbolj slavno pravilo pa je, kdaj jesti sadje in kolikšne količine so dovoljene.

Zaradi naravnega sladkorja (fruktoze), ki ga v velikih količinah vsebuje sadje, obstajajo številna pravila, kdaj je tovrstna hrana dobra za naše telo in kdaj se ji izogniti. Ali dejansko obstaja količina sadja, ki bi jo morali dnevno pojesti? Ali obstaja ura, kdaj ga jesti?

Znanost na ta vprašanja odgovarja. Center za nadzor in preprečevanje bolezni je letos objavil zloženko 2018 State Indicator Report on Fruits and Vegetables, v kateri pišejo, da zgolj 12 odstotkov odraslih Američanov v ZDA poje priporočeno količino sadja, ki je okoli 350 gramov. A vprašanje količine niti ni toliko pomembno kot je to, kdaj je najboljši čas uživanje sadja. Glede na poznavanje področja Keri Glassman, ustanoviteljice Nutritious Life, naj ne bi sploh bilo pomembno, kdaj jeste sadje, temveč to, katero vrsto sadja jeste v določenem času dneva in kako ga kombinirate z drugimi sadeži.

Da bi zagotovili čim boljše sestavine za svoje telo, naj bi bilo pomembno, da je obrok sestavljen iz sadja, zelenjava, proteinov in zdravih maščob, ki bodo uravnotežile obdelavo hrane oz. upočasnile absorpcijo sladkorja, ki je še bolj otežena, če jeste zgolj več sadji skupaj, svetuje Glassmanova.

Pomembno vlogo pri hranjenju s sadjem pa naj bi imel tudi vaš namen. Če na primer želite zaspati, je dobro, da jeste banane, marelice ali višnje. Če imate kakšne druge cilje, boste pač jedli druge vrste sadežev, nadaljuje Glassmanova.

Vsekakor pa je s sadjem napolnjen hladilnik odličen način, kako se izogniti nezdravim prigrizkom, po katerih večinoma v nočnih urah človeško telo tudi hrepeni, pišejo strokovnjaki. Da ne bi podlegli skušnjavi, se hitro odpravite na tržnico in si priskrbite košaro dobrot, ki si jih lahko privoščite kadarkoli, bodite pa pozorni na nasvete strokovnjakov, kako kombinirate sadje z drugimi pomembnimi sestavinami.

Tesnoba je neposredno povezana s stresom. Točno tako pretiran stres vpliva na naše telo in um Modeli delijo 7 trikov, ki ti lahko pomagajo, da si v vsaki situaciji videti osupljivo. Modeli delijo 7 trikov, ki ti lahko pomagajo, da si v vsaki situaciji videti osupljivo pete-bellis-340394-unsplash Ta trik bo preprečil drgnjenje stegen jessica-to-oto-o-604517-unsplash 7 domačih zdravil za glivične okužbe kože, ki vam lahko pomagajo · · · ·