Pametni telefoni
V zraku · buzz buzz

Tudi ti varuješ svoj novi pametni telefonom kot punčico svojega očesa, potem pa pride nov model in ti kar naenkrat začne padati iz rok in ti postane zanj vseeno. Ne, to ni nesreča in to ni naključje. Znanost ugotavlja, da to storimo nalašč, ker si želimo novega.

Študija, ki so jo opravili pri Colombia Business School, je ugotovila, da ljudje začnejo manj paziti na svoj pametni telefon, ko se na trgu pojavi nov model, saj tako lažje upravičijo nakup novega, če je ta fizično poškodovan, kot pa, če je zgolj ‘prejšnji’ model. Znanstveniki temu fenomenu pravijo upgrade effect (učinek nadgradnje).

PREBERITE ŠE: Pravi zajčki kot ovitek za pametni telefon

Tega se dobro zavedajo tudi znamke, sicer izdelkov verjetno ne bi lansirali kot po tekočem traku. Študija se je opirala na podatke IMEI Detective o izgubljenih 3000 iPhonih, ki kažejo na porast izgubljenih iPhonov v času, ko se bliža predstavitev oz. izid novega modela (glej spodnji graf). Drugi del študije je temeljil na anketi 602 mobilnih uporabnikov, ki je pokazala, da se ljudje začnejo do naprave vesti manj skrbno, bolj ko se bliža novi model.

Raziskava, naslovljena Be Careless with That!” Availability of Product Upgrades Increases Cavalier Behavior toward Possessions, poleg tega ugotavlja, da fenomen ”upgrade effect” ni omejen zgolj na pametne telefone. Podobne vzorce vedenja opažajo tudi pri ravnanju s skodelicami, kozarci in celo šamponi (!?).


BeFunky Collage Svet je bolj neverjeten, kot si mislite! Dvojniki zvezdnikov Tuji dvojniki zvezdnikov, ki jih boste zlahka zamenjali za slavne osebe Krogi potegavščina Srhljiva potegavščina: Samara iz filma Krog prestrašila nič hudega sluteče obiskovalce trgovine Nizozemska satira za Donalda Trumpa Nizozemci svojo državo Trumpu predstavili v njegovem slogu in nasmejali svet · ·