Znanstveniki so ugotovili, da je ravno tvoj najzlobnejši prijatelji tisti, ki resnično skrbi zate
V zraku · buzz buzz

Če te prijatelj/-ica opozori na to, da si se zredila, da si poslala naravnost neumno sporočilo simpatiji ali si se grdo oblekla za nočni izhod, ga/jo nujno obdrži v svojem življenju. Največji ‘zlikovci’ v resnici najbolj skrbijo zate in jim je mar.

Ko gre za odnose med ljudmi, morate upoštevati vaš notranji občutek. Če so vam določene osebe resnično nadležne in vas utesnjujejo, ni smiselno ohranjati odnosa z njimi. Prijatelji, ki so brutalno iskreni in pošteni, pa so posebna kategorija ljudi – to niso osebe, ki jih morali odstraniti iz svojega življenja, ampak blagoslov, saj najbolj skrbijo za vas od vseh prijateljev in jim je dejansko mar.

Prijatelj/-ica vam je povedala, da ste se zredili, da je obleka, ki ste jo kupili, grda, da ste se grdo naličili ali ste naredili neumnost – verjetno so vas te besede prizadele, a glejte na to z drugega zornega kota: morda to počnejo z namenom!

V raziskavi Making people feel bad can be a strategy for helping them so ugotovili, da nekateri bližnji prijatelji namerno vsiljujejo negativne občutke svojim najboljšim prijateljem zato, ker menijo, da bodo njihovi komentarji dolgoročno koristni. In razlog se skriva v tem, da jim je mar.

Belén López-Pére, znanstvenica, ki je vodila raziskavo, pojasnjuje, kako ljudje izražajo krutost z namenom, da bi bili prijazni. V raziskavi so si udeleženci morali zamisliti, da so v vlogi osebe, ki jo je partner zapustil in ima zlomljeno srce.

Na različne načine, skozi igranje iger, poslušanje glasbe in gledanje video zapisov so na 140 sodelujočih analizirali, zakaj negativna čustva imajo pozitiven vpliv. Ugotovili so, da so udeleženci skušali v žalujoči osebi spodbuditi negativna čustva (namesto, da so bili empatični), ker so menili, da bodo ta imela koristi na daljši rok (oseba bo nehala žalovati, prebelala bo bivšo ljubezen, spoznala bo novo osebo, ponovno se bo zaljubila).

Njihove ugotovitve nam pomagajo razumeti, zakaj se včasih trudimo, da bi se naši bližnji počutili slabo, če zaznamo, da je to čustvo koristno za dosego njihovega cilja.


neighbors-2-zac-efron-seth-rogen-1 Mišice so preteklost: ženske priznavajo, da so jim privlačnejši moški z dodatnimi kilogrami andrey-zvyagintsev-byfNhh81CWU-unsplash Osebe s TO krvno skupino imajo moči, o katerih drugi le sanjajo! najbolj priljubljene fotografija na instagramu 2018 Najbolj priljubljene in všečkane fotografije na Instagramu 2018 shutterstock_624832211 Zakaj je novo leto zares priložnost za nov začetek? · · · ·