2012-movie
V zraku · buzz buzz

Če menite, da je življenje v današnjem svetu slabo, potem o trpljenju ne veste popolnoma nič. Na Zemlji so namreč 1500 let nazaj vladale razmere, ki si jih ne želi izkusiti nihče.

Mnogi mislijo, da je leto 2016 s številnimi smrtmi estradnikov, denimo Davida Bowieja in Princea, in izvolitvijo Donalda Trumpa na predsedniško mesto ZDA, eno najbolj tragičnih v zgodovini sveta. Zgodovinarji se s tem prepričanjem ne strinjajo. Po njihovem mnenju se namreč nič ne more primerjati z dogodki v letu 536.

Avtorji članka, objavljenega v reviji Antiquities, so Michael McCormick, profesor zgodovine na Univerzi Harvard, Christopher Loveluck, profesor zgodovine na Univerzi Nottingham, in glaciolog Paul Mayewski z inštituta za podnebne spremembe na Univerzi Maine.

Ekipa raziskovalcev se je v sklopu svoje študije osredotočila na preučevanje vzorcev ledu iz švicarskih Alp. Tako ji je uspelo odkriti nove informacije v zvezi z vulkanskim izbruhom na Islandiji, do katerega je prišlo leta 536.

Izbruh je privedel do nastanka ogromnega oblaka črnega pepela, ki je sončnim žarkom za kar 18 mesecev preprečil pot do površja Evrope in Azije. Poljščine posledično niso prejele svetlobe, potrebne za rast, ljudje pa so ostali brez hrane. Nastopila je velika lakota.

Šest let kasneje je tudi v Vzhodno Rimskem cesarstvu izbruhnila bubonska kuga. Življenje v tistem času je torej res bilo grozno.

Prvemu izbruhu vulkana sta sledila še dva in sicer v letih 540 in 547. Situacijo sta še poslabšala in svet pahnila v 30 let trajajočo gospodarsko recesijo.

Izbruh pa vendarle ni prinesel le slabih stvari. Raziskovalci so v ledu našli tudi delce svinca, ki je kasneje odigral pomembno vlogo pri okrevanju evropske ekonomije.


Nizke ženske in visoki moški imajo najsrečnejše razmerje – zakaj je tako? Nizke ženske in visoki moški imajo najsrečnejše razmerje – zakaj je tako? Smrečice, kapice in smola na obrveh so hit letošnjega božiča. Smrečice, božičkova kapica in smola na obrveh so hit letošnjega božiča Ko gre za izgovore za bolniško, so lahko vsi ljudje na tem svetu kreativni. Letošnji izbor najbolj neumnih izgovorov zaposlenih, zakaj niso prišli v službo shutterstock_405373630 Pametna obleka, ki pokaže, kako pogosto so ženske nadlegovane v klubih · · · ·