Facebookov podatkovni center na Švedskem
V zraku · buzz buzz · V zraku · tehnologija

Vas zanima, kako je videti Facebook od znotraj? Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je nedavno na družbenem omrežju delile redke fotografije iz podatkovnega centa na Švedskem, sploh prvega, ki so ga odprli zunaj ZDA. V njem se nahaja kar 3,75 milijona strežnikov, kilometri kablov in cevi, prezračevalniki in vse, kar o vas ve Facebook. Dobrodošli v Matrici!

Facebook je prvi podatkovni center zunaj ZDA odprl že poleti leta 2013 na Švedskem, Mark Zuckerberg pa je več kot očitno izredno ponosen nanj, saj je na družbenem omrežju delil redke fotografije centra, ki leži v mestu Luleå in hrani podatke vsakega četrtega uporabnika Facebooka na svetu. Dostop do center ima zelo omejeno število ljudi.

Podatkovni center na Švedskem je orjaški, saj zavzema površino šestih igrišč za ameriški nogomet. Zakaj je Zuckerberg podatkovni center postavil tako daleč od doma? Hlajenje takšnega števila strežnikov je težava, s katero se srečujejo številni tehnološki giganti. Za Švedsko se je odločil na podlagi treh dejavnikov, in sicer je tamkajšnje podnebje idealno, saj je povprečna temperatura zgolj dve stopinji Celzija, kar omogoča enostavno hlajenje in velik prihranek energije. Ko temperature padejo na 30 stopinj Celzija, energijo strežnikov uporabijo za ogrevanje stavbe. Prav tako je tam energija poceni, saj ima Luleå hidroelektrarno, ki zagotavlja obnovljiv vir energije, in hitre optične povezave, ki so na Švedskem standard.

PREBERITE ŠE: Zakaj je Mark Zuckerberg tako jezen na Elona Muska?

V tem podatkovnem središču se nahajajo strežniki, ki jih je v okvir projekta Open Compute Projecta (OCP) Facebook sestavil sam, zato so cenejši in imajo manj strojne opreme od komercialnih. PUE sistema (to je učinkovitost uporabe energije) je zgolj 1,07, kar pomeni, da porabi 1,07 W energije za 1 W računske moči. Omenjeni podatkovni center, v katerem je zaposlenih 150 ljudi (en zaposleni skrbi za 25 tisoč strežnikov), je eden od petih, šesti pa nastaja v kraju Clonee na Irskem, ki bo dokončan leta 2018. In katera fotografija je Marku Zuckerbergu najljubša? Kot je zapisal na Facebooku, se mu še posebej dopade tista s prezračevalniki, saj ga prizor spominja na znanstvenofantastični film.

Luleå – Facebookov podatkovni center na Švedskem:

Facebookov podatkovni center na ŠvedskemOdpri galerijo

Over The Edge: najvišja gugalnica v Evropi Over The Edge je najvišja gugalnica v Evropi B7Vi3nZ Ta test ti bo pokazal, ali imaš poredne misli Potegavščina s poročno torto Nevestin oče s poročno torto pošteno naplahtal poročne goste Začnemo se počutiti kot doma. Tako se čez čas spremeni naš odnos do službe · ·