AIDS ribbon in hands isolated on white
1. dec
Utrip mesta · zdravje & lepota

Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan aidsa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila leta 1988. Letošnji poteka pod geslom globalne kampanje Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa. Letos med drugim mineva 30 let od prvih odkritih okužb s HIV v Sloveniji.

do
Prešernov trg, Ljubljana
NIJZ in Projekt Virus
Vstop je prost.
Dogodek na Facebooku

Po svetu se število ljudi, ki živijo s HIV, povečuje, prav tako v Sloveniji, kjer sicer še vedno živi manj kot ena HIV-pozitivna oseba na tisoč prebivalcev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v zadnjih 30 letih naštel 726 okužb s HIV. V zadnjem desetletju je za aidsom zbolelo 112 ljudi in 23 jih je umrlo.
Letos mineva 30 let od prvih odkritih okužb s HIV v Sloveniji. Osrednji dogodek bo okrogla miza na dan svetovnega dneva aidsa 1. decembra v Mestnem muzeju Ljubljana. Namenjena bo pregledu prehojene poti skupaj s pionirji in aktualnimi strokovnjaki z različnih področij obravnave te okužbe, bolezni in fenomena HIV/aids.

PREBERITE ŠE: Kako privarčujemo pri nakupu hrane in hkrati ostanemo zdravi?

Na Prešernovem trgu bodo študentje medicine ves dan odgovarjali na naša vprašanja, povezana s spolno prenosljivimi okužbami, zaščito pred temi in diskriminacijo. Razdelili bodo pentljice, kondome, na voljo pa bodo tudi razglednice, ki jih bomo lahko popisali in poslali svojim prijateljem ter tako pomagali širiti ozaveščenost o virusu HIV.
Ob 18. uri bodo svojo podporo izrazili tudi znani slovenski stand-up komiki Jernej Celec, Vid Valič, Tin Vodopivec, Boštjan Gorenc – Pižama in Aleš Novak z nastopom Stand-Up Against Aids!

15. oktober 2015 15. oktober, 2015 15. oktober je dan zdravih dojk red ribbon 15. julij, 0800 1. december – svetovni dan boja proti aidsu modne_2_porocni_sejem 12. april, 2014 Čarobni poročni sejem v Radomljah Psicka Loti za gospo Miro (1) L’occitanova tradicionalna dobrodelna akcija za pomoč slepim in slabovidnim ·