Svetovni dan smeha 2015
3. maj
V zraku · dan za

Svetovni dan smeha, ki ga ubeležujemo vsako prvo nedeljo v maju in je v letu 2015 padel na 3. maj, je svoj dan dobil leta 1998, ko ga je v Mumbaju (Indija) splavilo gibanje joge smeha. Danes dan smeha, te pozitivne in izjemno močne emocije, praznujemo širom sveta. Smejte se, da boste zdravi. Smejte se, da boste lepi. Smeh, ta univerzalni jezik, namreč izboljšuje razpoloženje, je protibolečinsko sredstvo in sprošča stres. Zato ga ”vzemite” čim večkrat na dan.

Po celem svetu
Laughter Yoga International
Brez vstopnine

3. maja 2015 praznujemo svetovni dan smeha. Dan številne organizacije in zavodi izkoristijo za promocijo smeha in zdravja, po svetu pa potekajo številne vadbe joge smeha. Pobudnik dneva je bil Madan Kataria, tudi ustanovitelj gibanja joge smeha (Laughter yoga oziroma Hasyayoga), njegov namen pa je širjenje smeha, povezovanje ljudi in sejanje miru ter optimizma. In ker pravijo, da je smeh pol zdravja, je rdeča nit dneva tudi promocija zdravja. Praznovanja poteka v več kot 80 državah, tudi v Sloveniji, obstaja pa tudi že preko 600 tisoč klubov smeha (Laughter Clubs) razpršenih po vseh celinah sveta.

PREBERITE ŠE: 20. marec – mednarodni dan sreče

Smeh je univerzalno sredstvo, ki ne sme manjkati v vsakodnevnem življenju. A zakaj vsa ta potreba, da se v ospredje potiska smeh, ki je tako samoumeven? Ker so raziskave pokazale, da smo se še sredi prejšnjega stoletja v povprečju smejali 18 minut na dan, danes pa je številka padla na manj kot pet minut dnevno. Priporočena doza smeha, da bi dosegli njegov celoten spekter blagodejnih učinkov je sicer od 10 do 15 minut dnevno in to v kosu. Drastičen upad smejalnih minut leži v dejstvu, da se je smeh začel enačiti z materialnimi dobrinami. Tisti, ki imajo malo zato izžarevajo več veselja, več optimizma in več volje do življenja kot ljudje, ki živijo v razvitem svetu in so srečni šele, ko dobijo nekaj. In zakaj joga smeha? Ker telo ne ve, kdaj se smejimo od srca in kdaj smeh vadimo, zato pozitivne učinke dosežemo v obeh primerih.

N'Toko, Slovenian hip hop raper, lead singer of Moveknowledgment 13. december, 5200 Ta vikend na Festival teorije, kulture in špasa cover-tedx 23. april, 2015 TEDx / FDV v Ljubljani cover_new 23. april, 2015 Shopping & party – City Magazine vas vabi na zabavno popoldne Svetovni dan Zemlje 2015 22. april, 2015 45. svetovni dan Zemlje ·