34. Festival LGBT filma 2018
24. nov
V zraku · dan za

Najstarejši festival lezbičnega in gejevskega filma v Evropi bo tudi letos na različnih prizoriščih po prestolnici in Sloveniji predstavil kinematografske novosti, ki zadevajo tematike homoseksualcev. 34. festival LGBT filma 2018 je pomemben socializacijski in družabni dogodek, saj bodo tuji in domači ustvarjalci in ustvarjalke skozi avtorske film poskušali odpreti številne poglede na vprašanje istospolne usmerjenosti. Predstavila pa se bosta tudi dva slovenska filma.

do
Različna prizorišča po Sloveniji
Društvo ŠKUC
Ni podatka.

34. Festival LGBT filma 2018 ima zelo dolgo tradicijo, saj velja za prvi festival v Evropi, ki se že od leta 1984 ukvarja z vprašanji homoseksualcev. Tako se vsako leto na njem zberejo umetniki z različnih koncev sveta, da bi predstavili avtorske filme, ki tematizirajo vprašanja istospolne usmerjenosti.

Festival ima že vrsto let svojo publiko, ki to prireditev razume tudi kot pomemben dogodek, ki poskuša detabuizirati vprašanja homoseksualnosti. Letos so umetniki pripravili bogat nabor filmov, v katerih se na umetniški način z različnih zornih kotov lotevajo te tematike.

Italija, Kitajska, Francija, Afrika, ZDA, Kolumbija so le nekatere izmed držav, ki letos  sodelujejo na festivalu. Med temi je tudi Slovenija, saj se bosta predvajala tudi dva slovenski filma, in sicer Posledice in Odraščanje.

V filmu Posledice gre za prvi slovenski (neamaterski) film z eksplicitno gejevsko tematiko – osemnajstletni Andrej pristane v vzgojnem zavodu za mladino, kjer spozna Željka, neformalnega vodjo tamkajšnjih gojencev, s katerim se zbližata. Ko Željko odkrije, da Andreja privlači, ga začne izkoriščati.

Intimni portret Odraščanje pa nas popelje v zasebni svet štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se vključita v predvolilno kampanjo pred referendumom o izenačitvi zakonske zveze v predbožičnem času leta 2015. Mami se vzporedno z izzivi prvega starševstva soočata z nasprotniki popolnega izenačenja pravic za istospolne državljane_ke.

Na spletni strani organizatorja festivala si lahko ogledate tudi letošnji program in izberete filme, ki si jih boste ogledali.


IVANMAN_Photo Jure Makovec 24. november, 2018 MBFWLJ 2018: v prestolnico prihaja 24. novembra DUCmedia.eu__I6A1550 24. november, 2018 Movember tek 2018: najbolj brkat tek, ki bo ovil Ljubljano Tobačna Akustika 2018: prisluhnite bendom in kantavtorjem v vzponu 22. november, 2018 Tobačna Akustika 2018: prisluhnite bendom in kantavtorjem v vzponu Smučarski sejem Snežinka 2018 22. november, 2018 Smučarski sejem Snežinka 2018 · ·