35. festival Druga godba 2019: fuzija etno in moderne melodije
21. maj
V zraku · dan za

Najpomembnejši glasbeni festival Osrednje Evrope bo 35. leto zapored odkrival nove glasbene žanre in navduševal z živo umetniško ustvarjalnostjo, ki združuje etno in moderno melodijo iz vsega sveta. Festival se je začel s pred dogodkom v mesecu aprilu, na katerem so uživali ljubitelji fotografije – uradno pa ga bo 21. maja v Ljubljani otvorila francoska zasedba Ar Ker, zaključil pa se bo v Mariboru z južnoafriški glasbeniki BCUC. Med nastopajočimi sta tudi dva slovenska solista in ena glasbena zasedba.

do
Različna prizorišča v Ljubljani in Mariboru
Druga godba
od 10 € do 49 €
Dogodek na Facebooku

Kot se organizatorji festivala Druga godba 2019 radi pohvalijo, je to najpomembnejši festival osrednje Evrope, ki s svojim pristopom (ponovno) odkriva glasbene žarne in se tako uvršča med edinstvene dogodke v slovenskem kulturnem prostoru.

Že od nastanka festivala Druga godba organizatorji iščejo sveže glasove, s katerimi želijo vsem obiskovalcem ponuditi vpogled v glasbene tradicije in kulturo narodov.

Letošnji festival Druga godba 2019 je v okviru preddogodka odprla Tjaša Gnezda, fotografiranja, ki je mnoge udeležence navdušila s fotografsko razstavo Bokamoso (v prevodu iz Sotho jezika pomeni »prihodnost«). V delu prikazuje Afriko skozi svetlejšo perspektivo, ki je močno v nasprotju z medijsko agendo.

V seriji portretov zajema živahnost osebnosti, hierarhijo, svetlobo klavirske resonance, gentrifikacijo in melanholičnost realnosti v johannesburškem predelu Maboneng, območju, ki se je preoblikovalo v ustvarjalno središče.

Festivalsko dogajanje se bo uradno začelo 21. maja, in sicer bo v Ljubljani festival odprla francoska zasedba Ar Ker. V prihajajočih večerih bodo nastopili umetniki iz držav, kot so Poljska, Združeno kraljestvo, ZDA in drugih. Med njimi bo nastopila tudi slovenska skupina Bakalina Velika, solistka Irena Tomažin in Tine Grgurevič, bolje znan pod umetniškim psevdonimom Bowrain.

Festival Druga godba 2019 bo v Ljubljani trajal do 24. maja, nato se zadnji festivalski večer, ki bo 25. maja, seli v Maribor. Slavnostno se bo zaključil z južnoafriško skupino BCUC.

Vstopnice so na voljo v prodajni mreži mojekarte.si, Cankarjevem domu, Kinu Šiška in Narodnem domu v Mariboru.

Dunking Devils LIVE 2019: največji akrobatski spektakel v Sloveniji 17. maj, 2019 Dunking Devils LIVE 2019: največji akrobatski spektakel v Sloveniji 30K4 – klubski festival v 5 dejanjih 2019: 30 let in trije tedni zabave 17. maj, 2019 30K4 – klubski festival v 5 dejanjih 2019: 30 let in trije tedni zabave WEB-Morcheeba 16. maj, 2019 Koncert: Morcheeba maja 2019 v Kinu Šiška Mednarodni festival Svetlobna gverila 2019: Ljubljana v znamenju svetlobe 16. maj, 2019 Mednarodni festival Svetlobna gverila 2019: Ljubljana v znamenju svetlobe