Hedda Gabler: Velika nagrada 2015.
15. okt
V zraku · dan za

Festival Borštnikovo srečanje kot osrednji slovenski gledališki festival že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Vsako leto je druga polovica oktobra kulturo obarvana, obiskovalci pa so priča visoko kakovostni produkciji, ki jo ustvarjajo tuji in slovenski umetniki. Letošnja izdaja bo prenovljena, vendar bo še zmeraj temeljila na uveljavljenih pristopih iz prejšnjih let, na katerih je festival gradil svojo identiteto.

do
Slovensko narodno gledališče Maribor
Slovensko narodno gledališče Maribor
Različne cene glede na kategorijo in predstave.

Festival Borštnikovo srečanje bo tudi letos prinesel kakovostno vsebino za največje ljubitelje umetnosti in kulture. V drugi polovici oktobra bodo obiskovalci lahko v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru bili priča bogatemu programu, ki obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, usposabljanja, delavnice in aktivnosti za razvoj občinstev, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji.

V tekmovalnem programu bomo po izboru selektorice Zale Dobovšek videli 10 izbranih uprizoritev pretekle gledališke sezone. Svoj izbor je utemeljila na podlagi odnosa, ki ga uprizoritve vzpostavljajo do “skupnosti/skupnega, časa, metodoloških raziskav in kritičnosti do aktualnega stanja sveta“, pri čemer je opozorila tudi na usihanje neodvisne produkcije zaradi problematičnih sistemskih okoliščin na področju uprizoritvene umetnosti.

Letošnja izdaja bo ponudila prenovljeno in dopolnjeno festivalsko podobo, utemeljeno na združevanju novih programskih in izvedbenih zamisli ter uveljavljenih pristopih iz prejšnjih letih, na katerih je festival desetletja uspešno gradil svojo identiteto.

Z letošnjim letom je festival razširjen za nekaj dodatnih dni, v uvodnem delu med ponedeljkom in petkom, ko je že tradicionalno slavnostno odprtje festivala, se bosta zvrstila nova programska sklopa: Mlado gledališče, ki bo posvečen usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških ustvarjalcev, in Študentsko gledališče, ki bo ponudil mednarodni izbor študentskih produkcij in delavnice tujih mentorjev. Oba sklopa sta usmerjena tudi v razvoj novih občinstev.


Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom 13. oktober, 2018 Koncert: Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom Maraton pozitivne psihologije 2018: naučite se teči kakovosten maraton življenja. 13. oktober, 2018 Maraton pozitivne psihologije 2018: naučite se teči kakovosten maraton življenja mean-shadows-386545-unsplash 11. oktober, 2018 Popjazziada 2018: večja, glasnejša in močnejša kot prej Otroci živijo mesto 2018: mesto, ki je otrokom prijazno. 10. oktober, 2018 Otroci živijo mesto 2018: mesto, ki je otrokom prijazno · · · · · ·