Prizor iz predstave Sezona lova koreografa Milana Tomašika (foto: Stanislav Dobak
18. feb
Kulturni izbor · odri

Od 18. do 21. februarja bodo na različnih odrih po prestolnici namesto besed spregovorili gibi. Prihaja namreč 7. Gibanica – festival sodobne slovenske plesne umetnosti.

do
Različne lokacije po Ljubljani
Sodobni ples
5 ali 7 evrov na posamezno predstavo, 45 evrov za vse predstave festivala

Kar je za gledališko umetnost Borštnikovo srečanje, to za sodobni slovenski ples postaja vse bolj prepoznavna Gibanica. Festival, ki bo letos potekal sedmič, že vse od leta 2003 bienalno postreže z zgoščenim prikazom plesne ustvarjalnosti na domačih tleh in tako postaja glavna platforma, ki gradi na prepoznavnosti umetnikov sodobnega plesa v Sloveniji. Tudi letošnji program je izbrala mednarodna žirija, ki je tokrat v sestavi hrvaške plesne kritičarke Ive Nerine, samostojne strokovne svetovalke za ples Nine Meško in Španca Marca Olivéja Lópeza – programskega vodje Mercat de les Flors.

PREBERITE ŠE: 31. Druga godba 2015: Podarimo si dobro glasbo!

Sedma Gibanica bo letos potekala od 18. do 21. februarja na različnih odrih po Ljubljani: v Cankarjevem domu, Slovenski kinoteki, Plesnem teatru Ljubljana, Stari mestni elektrarni, Mestnem muzeju Ljubljana, Španskih borcih in na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Podeljene bodo različne nagrade: za najboljšo predstavo po izboru občinstva, za najboljšo predstavo po izboru žirije ter stanovske nagrade, poimenovane po priznani plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar. Prav njena ustvarjalnost bo tema dvodnevnega posveta na festivalu, kot osrednja osebnost novejšega sodobnega plesa pri nas pa bo njeno delo predstavljeno tudi v kratkih filmih. Konec februarja bodo tako v dvanajstih predstavah z bogatim spremljevalnim programom namesto besed v prestolnici spregovorili gibi.

Branko Šturbej v Tugomerju 14. februar, 2015 Franz Kafka: Grad v ljubljanski Drami cover-kisses-2015 13. februar, 2015 Razstava Pustolovščina poljubov na Ljubljanskem gradu Edgar_Germain_Hilaire_Degas_045 13. avgust, 6000 Degas, Cezanne in Seurat v muzeju Albertina na Dunaju unnamed 24. januar, 2015 Premiera Homerjeve Iliade ·