foto HNK Zagreb
26. apr
Kulturni izbor · odri

26. aprila 2016 bo v Veliki dvorani SNG Maribor nastopilo gostujoče gledališče HNK Zagreb, ki bo uprizorilo balet Ana Karenina ob glasbi Petra Iljiča Čajkovskega. Za scensko adaptacijo velikega Tolstojevega romana in dramaturgijo je poskrbela Valentina Turcu.

SNG Maribor
SNG Maribor
20 €

Ana Karenina, veliki roman Leva Nikolajeviča Tolstoja o vprašanju ženske nezvestobe je bil od svojega nastanka v 19. stoletju do danes navdih številnim gledališkim in filmskim režiserjem, glasbenikom in drugim umetnikom. Leta 1972 (sto let po tem, ko je Tolstoj začel pisati roman), je bila Ana Karenina prvič uprizorjena v baletni različici na glasbo Rodiona Ščedrina. Slavni skladatelj Čajkovski ni sicer nikoli napisal glasbe za slavno zgodbo, vendar so v HNK Zagreb vseeno menili, da so njegove mojstrovine (med njimi Sentimentalni valček, Elegija v g-molu in Koncert v D-duru za violino in orkester) več kot primerna glasbena podlaga za slavno zgodbo.

PREBERITE ŠE: Prihaja festival Živel Shakespeare!

Ana Karenina se kljub temu, da je poročena in ima otroka, zaljubi v mladega oficirja Vronskega. Čeprav so njuna čustva pristna in naravna, sta zaljubljenca ujeta v družbena pravila, zaradi katerih je Ana, ko se za njuno razmerje izve, deležna obsojanja in kritik, zaradi česar se njena zgodba tudi tragično konča. Roman je tako izvrstno izhodišče za psihološki balet, ki si ga je zamislila Valentina Turcu, ki je poskrbela za scensko adaptacijo, dramaturgijo in glasbeno adaptacijo. Za koreografijo in pomoč pri glasbeni adaptaciji je bil zadolžen Leo Mujić, za kostume pa je poskrbel odlični Alan Hranitelj.

Balet Ana Karenina bo v izvedbi HNK Zagreb na Velikem odru SNG Maribor na ogled 26. aprila 2016 ob 19.30.

MACBETH_promo_HiRes_Q©PeterUhan_348 23. april, 2016 Shakespearova tragedija Macbeth v SNG Drama Ljubljana croppedimage958489-3-zime-vrtiljak5 21. april, 2016 Ganljiva saga 3 zime v Mestnem gledališču ljubljanskem foto Hamlet Globe to Globe 17. april, 2016 Hamlet Globe to Globe: Shakespeare’s Globe v ljubljanski Drami Hamlet Globe to Globe 17. april, 2016 Prihaja festival Živel Shakespeare! ·