Body world vital 2018: kaj vemo o svojem telesu?
20. okt
V zraku · dan za

Razstava Body Worlds Vital je novo poglavje v znameniti seriji razstav Body Worlds, ki jo je doživelo prek 43 milijonov ljudi v več kot 90 mestih. Po treh letih gostovanja v Evropi prihajajo tudi v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, kjer bodo obiskovalci lahko na lastni koži doživeli videli srečanje vse svetov na enem mestu – od medicine do znanosti in do umetnosti.

do
Gospodarsko razstavišče
Body world vital
od 10,00 €

Razstava Body Worlds Vital ni repriza razstave Razkrita telesa (2012), ki je izvorno iz Združenih držav Amerike. Na njej prav tako ni bilo mogoče videti ohranjenih človeških teles v gibanju s poudarkom na zdravem življenjskem slogu, eksponati pa tudi niso bili rezultat humanitarnega projekta, kot ga zaznamuje Body Worlds Vital.

Ko je prof. dr. Gunther von Hagens leta 1977 postal docent anatomije na univerzi v Heidelbergu, je odkril plastinacijo, katere postopki in metode so se pozneje še razvijali in posodabljali. Plastinacija je proces ali tehnika, s katero preprečimo propadanje človeškega telesa po njegovi smrti. Postopek plastinacije ga obdrži v pravi, izvorni obliki in barvi ter brez vonja.

Eksponate, ki jih boste lahko videli od 20. oktobra na razstavi, najprej fiksirajo v formalinu. Nato preparirajo tkivne strukture, kot so žile, živci, mišice, ligamenti idr. Proces razgradnje preprečijo tako, da za nekaj mesecev namočijo truplo v kad z acetonom. Pozneje pa s posebnim postopkom aceton zamenjajo s kemičnimi polimernimi spojinami.

Za popolno plastinacijo človeškega telesa je potrebnih približno 1500 ur. Cilj končnega rezultata pa je poudariti pomen zdravja in zdravega življenjskega sloga. Na razstavi so prikazana cela telesa in posamični organi v zdravem, ogroženem ter poškodovanem oziroma obolelem stanju. Zato želijo poudariti pomen zdravega življenjskega sloga na življenje posameznika. Morda se na prvi pogled sliši srhljivo gledati trupla oseb, ki so nekoč bila živa bitja, a na ta način lahko skozi to razstavo do potankosti spoznate, kako deluje vaše telo.


Golden-Drum-2017-day-1-Photo-Ziga-Intihar-157 17. oktober, 2018 25. Zlati boben 2018: nazaj domov v Portorož zu 16. oktober, 2018 Mesec oblikovanja 2018: ustvarjalna moč, strast in eksotika jugovzhodne Evrope Hedda Gabler: Velika nagrada 2015. 15. oktober, 2018 53. festival Borštnikovo srečanje 2018: prenovljena izdaja Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom 13. oktober, 2018 Koncert: Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom · · · · · ·