Foto: Jana Šnuderl, JS Design
22. nov
Kulturni izbor · glasba

22. novembra bo luč sveta uradno ugledala “Severnica”, prva plošča akustičnega folk rock banda Čedahuči. Slovenski glasbeniki bodo izzid pospremili z zasanjanim koncertom v Zlatem Zobu.

Dvorec Sela, Zaloška cesta 69, Ljubljana
Klub Zlati Zob
10€ v predprodaji, na dan dogodka 15€

Skupina Čedahuči, ki jo sestavljajo: Andrej Ilar (harmonika), Blaž Učakar (vokal, kitara), Danijel Bogataj (violina), Ivan Zuliani (bobni), Matjaž Jakin (električna kitara), Miha Lampe (bas kitara), Romana Prosenc (vokal), je nastala januarja 2013. V aprilu istega leta so izdali svojo predstavitveno malo ploščo s petimi pesmimi “Čedahuči EP”, 22. novembra pa bo luč sveta ugledala njihova prva plošča “Severnica”. Čedahuči bodo izzid plošče pospremili z zasanjanim koncertom v Zlatem Zobu.

Čeprav bi Čedahučije lahko popredalčkali med folk rock skupine, se fantje in punca žanrsko ne omejujejo in povedo, da sta trenutno glavna gradnika značilnega zvoka njihove skupine večglasja in akustičen zvok. Tega poleg vokalov zaznamuje uporaba klavirske harmonike Andreja Ilarja, violine Danijela Bogataja, električne kitare, banja in trobente Matjaža Jakina. Svoj čar doda tudi nežen ženski spremni vokal Romane Prosenc, ki se občasno spremeni v glavnega. Posebno pozornost si zasluži tudi ritmična sekcija, saj se kreativno igranje bobnarja Ivana Zulianija odlično dopolnjuje s kontrabasom ali električno basovsko kitaro Mihe Lampeta. Vsa besedila so napisana v slovenskem jeziku, katerih avtor je kitarist in glavni vokalist Blaž Učakar.

Za skupino je predvsem pomembno, da se avtorsko in aranžmajsko razvija ter se ne obremenjuje s slogom, pač pa le s tem, da v glasbi, ki jo izvaja, tudi uživa. Da bi v njej uživala še publika, je velika želja in motivacija vseh članov skupine. Čedahučiji želijo domači glasbeni javnosti ponuditi kvalitetno glasbo, ki bi preživela preizkus časa in našla svoj prostor med glasbenimi ljubitelji po vsej Sloveniji. Skupina tudi tesno sodeluje z glasbeniki: Galom Gjurinom, Severo Gjurin, Andražem Gartnerjem in skupino 2B, ki so del iste glasbene družine v diskografski hiši HAD.

unnamed (3) 30. maj, 7200 Koncert: Manouche v Vinoteki Rožmarin unnamed 30. maj, 0000 Koncert: Laibach z Napravimo to deželo spet sproščeno! uthmag.com 16. november, 2014 Koncert: OneRepublic novembra prihajajo v Ljubljano cirkus-141115-muff-foto 15. november, 2014 Koncert: Muff novembra z debitantskim albumom v klubu Cirkus ·