Eva Lucija Kozjak
28. okt
V zraku · dan za

V Kino Šiška se vrača Bienale slovenske neodvisne ilustracije, ki bo gostil več kot 24 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks.

do
Center urbane kulture Kino Šiška
Kino Šiška
Prost vstop.
Dogodek na Facebooku

Neodvisna platforma je bila vzpostavljena leta 2007 iz potrebe bo redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo, kot so zapisali organizatorji, ”sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks. Sodobna ilustracija je bila namreč kot po pravilu dolgo umeščana zgolj med parametre komercialne in umetniške produkcije, kar je pomenilo, da so na stranskem tiru obtičali potenciali, ki navadno pritičejo derivatom sodobne ilustracije – hudomušnost, družbenokritičnost, hibridnost, heterogenost in lahkotno preskakovanje ovir med različnimi izraznimi mediji.”

Bienale pa z vsako edicijo znova dokazuje, da avtorje, večini katerih je narativno izražanje del življenjskega sloga, privabljajo in ženejo navdušenje, radovednost, domišljija in svežina. Tokrat bo Bienale slovenske neodvisne produkcije gostil več kot 24 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks.
Na ogled bo pregledna razstava z deli vseh sodelujočih, na različnih ljubljanskih lokacijah si bomo lahko ogledali še pet samostojnih avtorskih projektov, Kino Šiška pa bo gostil šet spremljevalnih dogodkov, ki se v letošnjem letu osredotočajo na povezovanje Bienala Neodvisnih s Finsko univerzo Aalto iz Hlesinkov.

Ana BaragaOdpri galerijo

Izbor letošnjih avtorjev sestavljajo: Zoran Pungerčar, Miroslav Erjavec, Matija Medved, Dunja Janković, Kolektiv Turbo Comix (Johanna Marcadé in Bruno Tolić), Renata Šifrar, Gregor Balog, Ana Baraga, Davor Gromilović, Dušan Moldovan, Kitsch Nitsch (David Kladnik in Jaka Neon), Kaja Kisilak, Eva Lucija Kozak, Aphra Tesla, Dolores Kolores (Poni Mafia), Neža Jurman, Leon Zuodar, Nejc87, Matej Jarc, Anka Kočevar, Branko Humar, Tanja Semion, Biba Košmerl.

Ukročena elektrika in Nikola Tesla 27. oktober, 2013 Poskusi Nikole Tesle in ukročena elektrika lokali_okusi_kamnika_2 26. oktober, 2013 Tržnica (z) Okusi Kamnika – Podeželje in Eko Čokoljana_3 26. oktober, 2013 Čokoljana – čokoladni sejem v središču Ljubljane Perica Jerković 23. oktober, 2013 Kako je biti rojen v Jugi? · ·