Plavi orkestar_promo
24. feb
Kulturni izbor · glasba

Konec tedna se začenja tradicionalno kurentovanje, ki poleg kulturno-etnografskih dogodkov prinaša tudi nekaj glasbenih dobrot. Med drugim bodo plesni pod razživeli Plavi orkestar, pridružili pa se jim bo Leteći odred.

Karnevalska dvorana, Ptuj
Eventim
13 evrov

Dovolj bo zime za letos, pravijo kurenti, ki svoj edinstveni dogodek – Kurentovanje – začenjajo konec februarja, ko se bo Karnevalska dvorana na Ptuju spremenila v pravo koncertno manijo. Kurentovanje odpirajo Severina & Band ter Modrijani, za katere so vstopnice sicer že pošle, med drugim pa bodo nastopili tudi dobro poznani rockerji Plavi orkestar, Leteći odred in Prljavo kazalište.

Pop rock zasedba Plavi orkestar je vsem dobro poznana, če ji ne gre že kar pripisati naziva legendarna. V zgodnjih osemdesetih letih so Sašo Lošića zasrbeli prsti in ustanovil je skupino Ševin orkestar, s katero bi brenkal in ustvarjal muziko. Vendar radijski uredniki zaradi imena njihove glasbe niso želeli vrteti, zato so Lošić ter brata Admir in Samir Ćeremida leta 1983 z improviziranimi instrumenti kot Plavi orkestar svoje pesmi nažigali v kleti ene od sarajevskih ulic. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo nedvomno velja za ambiciozne glasbenike, saj so se s koncerti in trdim delom prebijali med bolj znane zasedbe tistega časa, kot so bile Bijelo dugme, Indexi in Zabranjeno pušenje.

Čeprav jim usoda nekdanje Jugoslavije ni bila pisana na kožo, saj so se med vojno razšli – Lošić se je preselil v Ljubljano, kitarist Mladen Pavičić v Kanado, brata Ćeremida pa sta v strelskih jarkih nad mestom branila zastavo Sarajeva – so po vojni staknili glave in instrumente ter leta 1998 ustvarili svojo najbolje prodajano ploščo Longplay. Fantje, ki jim s še eno električno kitaro družbo dela tudi Saša Zalepugin, so v svoji več kot tridesetletni prodali pet milijonov plošč in odigrali več kot 3.500 koncertov po Evropi, predvsem po državah nekdanje Jugoslavije. Zadnji album Sedam je na prodajne police prišel pred dvema letoma in ni vrag, da ne bomo poleg velikih hitov na Kurentovanju slišali tudi kakšen nekoliko mlajši komad. Plavi orkestar na Ptuj prihajajo skupaj z Letećim odredom, da pa ne bo zmanjkalo muzike, bo poskrbel tudi didžej.

Kdo vse bo letos v Karnevalski dvorani še klical pomlad, lahko preverite tukaj.


Dimitri from Paris conductor disco cc 21. februar, 2014 Dimitri from Paris v Cvetličarni Party evolucija W/MC Kosta 21. februar, 2014 Atelje Clobb predstavlja: Party evolucija W/MC Kosta Glasbena skupina Deep Purple 18. februar, 2014 Legendarni Deep Purple z zadnjim albumom v Beogradu 15. februar, 2014 Marko Nastić na Gospodarskem razstavišču ·