IMG_8045
28. nov
Kulturni izbor · odri

Do 1. marca 2015 bo Ljubljana kot magnet privabljala vse ljubitelje nadrealistične umetnosti. Na Gospodarskem razstavišču je namreč razstavljenih več kot dvesto del Salvadorja Dalija, umetnika, katerega ime skupaj z njegovim opusom postaja že skoraj sinonim za umetnost nadrealizma.

do
Gospodarsko razstavišče
Gospodarsko razstavišče
5 ali 7 evrov

Veliki nadrealistični umetnik Salvador Dali je gotovo eno izmed največjih imen umetnosti 20. stoletja. Leta 1904 rojen Španec je nekoč celo prav nič skromno izjavil slavni stavek: ”Nadrealizem, to sem jaz!” Na ustvarjanje ekscentričnega umetnika, ki so ga mnogi, ki ga niso razumeli, imeli za norca, je ključno vplival Andre Breton, okoli katerega so se v prvi polovici dvajsetega stoletja zbirali umetniki nadrealisti v Parizu. Posebno plodna pa je bilo Dalijevo ustvarjanje v šestdesetih letih, ko je nastala tudi slavna serija stotih lesorezov ob stotih spevih Dantejeve Božanske komedije, ki so v teh mesecih prav tako razstavljeni v Ljubljani.

PREBERITE ŠE: Pixxelpoint 2014: 15. Mednarodni festival medijskih umetnost

Na razstavi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od konca novembra pa do 1. marca 2015 razstavljenih več kot 240 Dalijevih del, lesorezov izpeljanih v litografijo in plastike. Razstava, ki je namenjena prav vsem generacijam, ponuja vpogled v potek in nastajanje umetniških del tega ekstravagantnega umetnika, zaradi česar bo Ljubljana v teh mesecih prav gotovo ena izmed glavnih destinacij ljubiteljev nadrealizma od blizu in daleč.


CakajocSupermana_Mladost_foto_Željko Stevanić (1) 3. avgust, 3200 Mladi režiserji se predstavijo: Čakajoč Supermana v SNG Drama Ljubljana 3 6. november, 2014 Premiera Velikega Gatsbyja v Mestnem gledališču Ljubljanskem PicMonkedggdy Collage 30. oktober, 2014 Fourklor: Cirkus na mesec v KUD-u France Prešeren foto: SNG opera in balet 30. oktober, 2014 Premiera Tristana in Izolde v SNG Opera in balet Ljubljana